Google este pe cale să anunțe primul faliment din istoria companiei, divizia creată pentru administrarea activităților comerciale din Rusia fiind în imposibilitatea de primi și efectua orice fel de plăți, după ce conturile administrate de bănci locale au fost în esență confiscate de autorități.
În timp ce reprezentanții guvernelor din unele țări europene vorbesc, mai în glumă sau mai în serios, despre confiscarea activelor bancare deținute de Rusia și folosirea acestora în scopul reconstruirii orașelor din Ucraina bombardate de armata rusă, autoritățile de la este forțează companiile străine rămase captive să-și vândă activele deținute la prețuri derizorii, sub amenințarea naționalizării forțate a afacerii „lăsate de izbeliște”.
Potrivit declarației oficiale, condițiile economice dificile ”au făcut imposibile funcționarea birourilor Google din Rusia, remunerarea angajaților locali, plata furnizorilor și a partenerilor de afaceri, respectiv achitarea altor obligații financiare.
La fel ca multe alte companii occidentale care au ales în trecut să-și extindă activitatea și pe piața din Rusia, Google este prins între solicitarea mai mult sau mai puțin expresă de a boicota prin orice mijloace agresiunea rusă împotriva unei alte țări europene și nevoia de a continua să funcționeze ca și business comercial. De parcă presiunile din afara Rusiei nu erau de a ajuns, acum și Puterea de la Kremplin a luat măsuri concrete pentru blocarea completă a oricăror activități comerciale din partea companiei percepută drept un exponent al adversarului politic de peste ocean. În pofida tuturor barierelor ridicate, ramura internațională a companiei anunță că Google va continua să ofere servicii esențiale, precum Search, YouTube, Gmail, Maps și Android pentru consumatorii din Rusia, deocamdată.
Recent, Roskomnadzor, miliția creată pentru impunerea cenzurii în mediul online, a solicitat YouTube ridicarea restricțiilor la adresa canalelor de propagandă asociate cu media rusească. Luna trecută, o televiziune rusă anunța confiscarea a 1 miliard de ruble (aproximativ 15 milioane dolari) din fondurile Google, cu titlu de despăgubire pentru refuzul de a restabili accesul la canalele YouTube deținute de televiziunea respectivă.
Deși Rusia a luat aproape toate măsurile posibile pentru a opri accesul propriei populații la platformele occidentale de știri și aproape orice alte surse de informare care nu se află sub controlul direct al aparatului de cenzură Roskomnadzor, autoritățile încă ezită cu interzicerea completă a accesului YouTube. Una din posibilele explicații ar fi aceea că măsura ar stârni prea multe resentimente în rândul populației generale, deja privată de majoritatea „beneficiilor” asociate cu traiul occidental. Aparent, 90 milioane din populația de 144 milioane locuitori a Rusiei frecventează YouTube, blocarea completă a platformei constituind un exercițiu de forță riscant, chiar și pentru standardele puterii de la Kremlin.