Adresând subiectul protejării intimității și anonimizarea sesiunilor de navigare pe internet, Google și-a lansat propriul serviciu VPN, disponibil „gratuit”dacă plătești 10 dolari/lună pentru un abonament Google One.
Putem doar să ne întrebăm de ce ar dori cineva să aleagă tocmai serviciile VPN oferite de Google, compania care și-a clădit un adevărat imperiu de pe urma colectării sistematice a informațiilor obținute despre utilizatorii produselor sale și valorificarea acestora în scop publicitar. Cu toate acestea, serviciile VPN sunt practic indispensabile în regiuni ale lumii controlate de regimuri autoritare, oferind singura portiță pentru evitarea cenzurii generalizate. Chiar și în țările fără probleme cu cenzura și îngrădirea libertății de exprimare, serviciile VPN sunt la mare căutare, oferind o modalitate eficientă pentru ocolirea restricțiilor de acces impuse pe criterii geografice de unii furnizori de servicii online.
Denumit VPN for Android, acesta este de fapt un beneficiu câștigat prin contractarea unui pachet Google Drive/Gmail/Google Photos cu 2 TB spațiu de stocare, contra sumei de 9.99 dolari/lună. Există și o reducere suplimentară, utilizatorii care alegă să achite în avans tariful pentru un an întreg plătind doar 10 luni din 12, respectiv 99.99 dolari.
Deși nu este spus în cuvinte, argumentul Google ar fi acela că, deși suma cerută este puțin mai mare decât prețul unui HDD de capacitate similară, datele păstrate în spațiul cloud sunt accesibile de oriunde ai la dispoziție o conexiune la internet. Mai mult decât atât, scapi de riscul pierderii totale a datelor, în eventualitatea defectării dispozitivului de stocare, Google garantând pentru toate datele clienților săi.
Astfel, serviciul VPN de la Google vine ca un bonus de nerefuzat, mai ales pentru cei care au nevoie și plăteau deja pentru un astfel de serviciu.
Desigur, adevărul este undeva la mijloc. Având în vedere anvergura companiei american și reputația nu tocmai impecabilă, conectarea VPN prin Google poate fi deopotrivă cea mai sigură și riscantă afacere. Pe de o parte, Google reprezintă ceva mai mult decât o companie obscură, care se întâmplă să promoveze servicii VPN. Gigantul american este o companie arhicunoscută și teoretic, ușor de tras la răspundere, provenind dintr-o țară „liberă”. Pe de altă parte, Google este cam primul nume care-ți vine în gând atunci când iei în considerare bifarea modului „Incognito”, în speranța că nu vei fi urmărit pas-cu-pas în timp ce tastezi adresa acelui website despre care nu vrei să știe nimeni.