Începând cu ora 19.00, Go4it vă invită să urmăriţi Live noutăţile prezentate la conferinţa Google I/O din acest an.
Cu program destul de încărcat, evenimentul este aşteptat să găzduiască dezvăluirea primelor dispozitive Android Wear (LG G Watch şi Moto 360), o nouă versiune de Android (4.5 sau chiar 5.0), noi modele de tablete Nexus şi portabile Chromebook, o versiune actualizată a ochelarilor Glass şi alte bunătăţi pregătire de Google în ultimul an.
Potrivit programului conferinţelor, Google va prezenta cel puţin două noutăţi software, un serviciu pentru înregistrarea domeniilor web, noutăţi despre Android şi serviciul Google Play, tehnologi pentru dispozitive inteligente de purtat şi platforma Google Cloud.
Intraţi pe această pagină pentru a afla în timp real ce inovaţii au fost aduse ultimei versiuni de Android, cum arată noile dispozitive pregătite sub îndrumarea Google şi alte detalii despre tehnologii rezervate următoarei generaţii de gadgeturi inteligente.
Ţinută în faţa unui public numeros şi vizionată live din întreaga lume, conferinţa Google I/O a fost neaşteptat de lungă anul acesta, prezentările ţinute de organizatori atingând un număr impresionant de subiecte: Android L, Android Auto, Android TV, Android Wear, Android One, Chrome OS şi pachetul de aplicaţii Quick Office, majoritatea dezvăluirilor fiind urmărite cu interes de cei participanţi la eveniment.
Ambiţiile pentru dezvoltarea şi extinderea ecosistemului Android vin cu o schimbare importantă de strategie din partea Google, compania alegând să-şi prezinte următoarea versiune de Android înainte de a o lansa efectiv. Dezvăluită sub numele Android L, aceasta este o ediţie preliminară de Android conţinând inovaţii ce vor fi incluse mai târziu în formă finală cu următoarea versiune oficială de Android. Similar platformei iOS pentru dispozitive Apple, dezvoltatorii software au acum ocazia să-şi adapteze din timp aplicaţiile pentru următoarea versiune de Android, iar entuziaştii care aleg să experimenteze Android L pot ajuta cu sugestii şi semnala eventuale probleme.
Ediţia Android L Developer Preview este disponibilă pentru dispozitive Nexus 5 şi Nexus 7 din data de 26 iunie, însă numai pentru dezvoltatori. Utilizatorii de rând se vor putea bucura de noutăţile pregătite abia de la toamnă, cu condiţia să fie deţinătorii unei tablete sau telefon Nexus, sau alt dispozitiv suportat. Spre exemplu, HTC a anunţat deja disponibilitatea versiunii Android L pentru telefoanele din seria One M8 şi M7, în maxim 90 zile după ce Google va lansa ediţia Android oficială.
Iată care sunt principalele noutăţi prezentate la Google I/O:
Optimizări pentru creşterea autonomiei bateriei – un nou mod Battery Save care extinde autonomia rămasă limitând frecvenţa maximă atinsă de CPU şi oprind anumite funcţii neesenţiale.
Android One – o iniţiativă prin care Google permite alcătuirea unor pachete personalizate de aplicaţii şi funcţii adaptate pentru a răspunde cerinţelor pieţelor de desfacere locale. Primul smartphone lansat în cadrul programului Android One provine de la o companie numită Micromax şi va fi vândut în India la preţ sub 100 dolari.
Funcţie Android for Work, prin care putem separa contactele de serviciu şi documente de cele personale.
Serviciul Google Drive for Work, cu opţiune pentru spaţiu de stocare nelimitat disponibil pentru suma de 10 dolari/lună.
Pachetul QuickOffice de aplicaţii pentru productivitate primeşte suport nativ pentru editarea documentelor Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint), fără să mai fie necesară convertirea acestora într-un alt format suportat.
Platforma Android numără acum 1 miliard de utilizatori. 315 milioane telefoane cu Android au fost livrate doar în intervalul Q4 2013.
Noua platformă Android Wear pentru dispozitive smartwatch a fost prezentată pe larg:
Google relansează iniţiativa Android TV
Nu este vorba de o platformă complet nouă, ci de optimizări care să permită folosirea sistemului Android cu televizoare din categoria Smart TV:
Rămâne de văzut dacă ambiţiile Google pentru revitalizarea platformei Android, exprimate printr-un lung şir de promisiuni şi tehnologii aflate în diferite stadii de implementare, vor fi sau nu concretizate în produse de succes. Nu trebuie să uităm de eşecul avut în trecut cu platforma Android TV, sau cu proiectul Google Glass, rămas de ani buni la stadiu de prototip.