Browser-ul Chrome are deja integrate funcţii pentru protecţia utilizatorilor, însă Google consideră că acestea ar putea fi îmbunătăţite. Astfel, compania a lansat o extensie care ajută la depistarea şi marcarea corespunzătoare a site-urilor „suspicioase”, utilizatorii putând marca site-urile manual odată ce ajung pe ele. Acestea ajung într-o bază de date, iar apoi ceilalţi care intră pe acele link-uri vor putea fi avertizaţi că ar putea fi în „pericol”.
Google nu explică însă exact cum funcţionează sistemul. Nu este clar dacă există angajaţi ai săi care verifică aceste raportări sau dacă destui utilizatori marchează anumite site-uri drept „suspicioase”, acestea devin apoi automat „blocate”, fiind necesară apăsarea butonului „continuă” pentru a intra pe site. Un sistem automat ar putea fi astfel abuzat de către utilizatori, pentru a marca anumite site-uri din diverse motive, nu pentru că ar putea fi periculoase.
Pentru instalare, este de ajuns să accesaţi magazinul de extensii Chrome Web Store şi să căutaţi Suspicious Site Reporter. Acesta este apoi instalat în Chrome şi apare cu o pictogramă în formă de steag lângă Omnibar. Apoi, cu un singur click poţi raporta site-ul pe care te afli, putând integra un screenshot, sursa HTML a site-ului şi link-ul de pe care ai ajuns pe site. Fiecare dintre aceste detalii poate fi debifat.
Google spune că odată cu lansarea extensiei Suspicious Site Reporter doreşte să îmbunătăţească şi detecţia site-urilor care încearcă să păcălească utilizatorii. Este vorba despre site-urile care au o literă greşită în link, greu de observat la o privire atentă, sau care folosesc în nume caractere care seamănă cu literele obişnuite. Această funcţie va compara link-ul cu alte link-uri din istoricul utilizatorului, avertizându-l că ar putea fi vorba despre un site fals, sugerând apoi link-ul corect.