Faptul că relaţiile dintre China şi marii giganţi americani din domeniul IT nu sunt dintre cele mai bune este deja bine cunoscut, iar situaţia este pe cale să se complice şi mai mult după ce Google a anunţat că va înceta să mai recunoască certificatele de securitate emise de CNNIC (China Internet Network Information Center), principala autoritate în domeniu din China.
Problemele au început după ce MCS Holdings, o agenţie egipteană care opera sub supravegherea CNNIC, a fost descoperită eliberând certificate de securitate care puteau fi folosite în atacuri de tip man-in-the-middle, pentru a intercepta tot felul de comunicaţii criptate. Aparent, Google nu consideră compania egipteană responsabilă pentru breşele descoperite şi acuză CNNIC de neglijenţă în delegarea acestei responsabilităţi unei organizaţii care nu era în măsură să o respecte pe deplin.
Drept urmare, toate certificatele de securitate eliberate de CNNIC, majoritatea pentru website-uri cu domeniul .CN, vor fi invalidate. Aparent, va exista o scurtă perioadă de graţie în care administratorii website-urilor vizate au ocazia să obţină un nou certificat de securitate eliberat de altă agenţie autorizată. După expirarea acestui termen, încercările de accesare a oricărui website rămas fără certificat de securitate valid vor fi oprite cu mesaje de avertizare, informând utilizatorii Google Chrome că website-ul accesat este considerat nesigur. Pentru a continua, utilizatorii trebuie să confirme faptul că au luat la cunoştinţă despre riscurile la care se expun dând click pe link-ul care duce către pagina vizată.
Teoretic, restricţiile impuse vor putea fi ridicate dacă problemele semnalate sunt remediate, însă chiar şi aşa, toate certificatele de securitate eliberate până acum de CNNIC vor trebui reînnoite. În practică, oficialii agenţiei CNNIC nu ar fi tocmai în acord cu măsura anunţată de Google, declarând pentru publicaţia Wall Street Journal că decizia luată este ˝dificil de înţeles şi acceptat˝.
O măsură similară ar putea fi luată în scurt timp şi pentru utilizatorii Firefox, însă detaliile exacte ale planului pregătit nu sunt publice deocamdată.