Compania Google şi-a lansat propria soluţie de plăţi electronice cu ajutorul telefonului mobil acum trei ani şi jumătate, însă Wallet nu s-a bucurat de o popularitate prea mare. După ce Apple a lansat propria platformă Apple Pay în luna octombrie a anului trecut, Google a început să caute o cale pentru resuscitarea muribundului Wallet, iar dacă nici una dintre aceste două metode de plată nu este relevantă în acest moment pentru publicul român, măcar putem privi cu optimism viitorul deoarece lucrurile par a se pune într-un final în mişcare.
Platforma de plăţi electronice Google Wallet a fost lansată în luna octombrie a anului 2011 şi a fost disponibilă doar pe teritoriul Statelor Unite, însă tocmai această limitare geografică s-a dovedit a fi principala piedică în calea evoluţiei. Operatorii de telefonie nord-americani AT&T, T-Mobile şi Verizon aveau la acea dată o soluţie comună de plăţi electronice numită Isis Mobile Wallet, redenumită ulterior Softcard după ce numele original a început să fie asociat cu haosul din Orientul Mijlociu, şi au blocat accesul utilizatorilor la soluţia rivală Wallet. Într-un final, Google a ajuns la un acord cu proprietarii Softcard şi a anunţat că Wallet va încerca din nou să cucerească piaţa.
Google a dezvăluit că soluţia de plăţi electronice Wallet va fi implementată pe toate telefoanele Android care vor fi vândute de operatorii nord-americani AT&T, T-Mobile şi Verizon începând cu această toamnă. Deşi iniţial s-a zvonit că Google va achiziţiona cu totul această platformă de plată, compania se pare că s-a rezumat doar la achiziţia sau licenţierea anumitor tehnologii. Compania Softcard a anunţat că actualele implementări ale platformei sale de plăţi vor continua să funcţioneze, dar şi că va oferi detalii suplimentare în viitorul apropiat. Această incertitudine ne face să credem că Softcard ar putea fi de fapt încorporată cu totul în cadrul Google Wallet, însă indiferent dacă Google va deveni sau nu unicul proprietar al platformei, cele două extinderi ale acoperirii şi compatibilităţii i-ar putea permite să se lupte cu soluţia rivală Apple Pay. În acest moment, Apple Pay a acaparat deja două treimi din piaţa nord-americană a plăţilor electronice făcute cu telefonul mobil.
La fel ca Apple Pay, Softcard foloseşte conexiunea NFC pentru conectarea la punctele de plată compatibile, însă nu foloseşte sistemul cu token pentru securizare ci păstrează datele bancare pe cartela SIM. Cele două companii vor trebui să ţină însă cont acum şi de Samsung, care a anunţat că a achiziţionat companie LoopPay şi că va implementa sistemul de plăţi al acestora pe viitoarele sale terminale mobile. Faţă de Apple Pay sau Google Wallet, soluţia Samsung LoopPay este ceva mai primitivă din punct de vedere tehnologic deoarece emulează banalele benzi magnetice de pe carduri, însă acest aspect îi conferă o compatibilitate mult mai bună cu actualele puncte de plată şi s-ar putea dovedi un avantaj pe pieţele mai puţin dezvoltate.