Google renunță definitiv la uBlock Origin și alte extensii de tip ad blocker

04.10.2024
Google renunță definitiv la uBlock Origin și alte extensii de tip ad blocker
Sursa foto: Shutterstock

În cea mai recentă versiune de test Canary a browserului Chrome, Google face un pas decisiv în direcția eliminării complete a extensiilor care folosesc Manifest V2, inclusiv popularul uBlock Origin.

Această mișcare continuă strategia companiei de a restricționa blocarea reclamelor.

Contextul schimbării

Google vrea să elimine blocarea reclamelor pe YouTube (unde vor implementa reclame server-side care vor fi extrem de greu de blocat) și să facă o tranziție forțată de la extensiile Manifest V2 la V3.

Ce este Manifest V3?

Aceasta este o nouă platformă pentru extensii care promite îmbunătățiri în ceea ce privește securitatea și performanța.

Limitează semnificativ capacitățile extensiilor de a bloca reclamele și împiedică folosirea codului găzduit la distanță (ceea ce afectează listele de filtrare).

Impactul asupra utilizatorilor

Au fost observate mai multe schimbări, cum ar fi că utilizatorii sunt redirecționați către alternative bazate pe V3 (ca uBlock Origin Lite) și că uBlock Origin nu mai apare în rezultatele de căutare din Chrome Web Store.

În plus, opțiunea de a activa extensiile V2 dezactivate este blocată 100% în versiunea Canary și extensiile V2 existente sunt marcate cu avertismente.

Alternativele disponibile pentru utilizatori

Există câteva soluții temporare la problemă. Una dintre ele: trecerea la uBlock Origin Lite, versiunea V3 care are o funcționalitate redusă. O a doua: folosirea unui hack oficial pentru Registry Windows care permite extensiile V2 până în iunie 2025.

Soluțiile pe termen lung ar fi migrarea către alte browsere sau către Firefox din prima. Cel din urmă continuă să ofere suport dual pentru V2 și V3.

Implicații mai largi

Această schimbare afectează nu doar Chrome, ci întregul ecosistem Chromium, impactând browsere precum Opera, Microsoft Edge și altele bazate pe acesta.

Controverse

Decizia Google a stârnit numeroase discuții online și offline și există deja îngrijorări privind eficiența redusă a blocării reclamelor în versiunile V3.

Alte voci spun că această schimbare limitează libertatea utilizatorilor.

Google pare hotărât să implementeze aceste schimbări în ciuda criticilor. Tranziția completă pare inevitabilă, iar impactul asupra experienței de navigare pe internet va fi semnificativ.

Sursa: TechRadar

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult