Oficialitatile de la Beijing vor sa atinga „dominatia cibernetica" a lumii pana in 2050. Primele tinte vizate sunt SUA, Marea Britanie, Rusia si Coreea de Sud, tari care trebuie doborate informatic in caz de conflict.
Hackerii militari chinezi care fac parte din Armata Populara de Eliberare (APE) au realizat un plan detaliat de a neutraliza aviatia militara americana printr-un atac cibernetic, conform unui raport al Pentagonului obtinut de The Times. Desi guvernul chinez neaga implicarea, exista tot mai multe dovezi. „Tipii astia sunt foarte buni. Nu stim sigur daca apartin de Armata Populara. Dar pare logic", spune Jim Melnick, un analist de retea proaspat pensionat de la Pentagon, intr-un interviu pentru The Times.
Deja testele de penetrare ale sistemelor informatice de grad I au inceput. In iunie, militarii chinezi au accesat de la distanta computerul secretarului american al apararii; tot ei au intrat in mod regulat in computerele a cel putin 10 departamente ale birourilor guvernamentale britanice, iar anul acesta au atacat si intrat in sistemele guvernului german.
Cum recruteaza chinezii osteni pentru armata de hackeri? Organizeaza competitii specifice pe tinte reale. Melnick a povestit pentru The Times despre un astfel de concurs, desfasurat in provincia Sichuan. Castigatorul a reusit sa intre in computerele unui contractor al departamentul aerospatial american si drept rasplata a primit un adevarat nume de luptator cibernetic: Wicked Rose. Presedintele Bush e suparat foc, pentru ca atacurile chineze s-au intetit si a promis ca o sa vorbeasca personal cu presedintele chinez Hu Jintao cu prima ocazie. Bineinteles, Jintao a negat implicarea chineza in atacul computerului secretarului american al apararii. Bush are toate motivele sa fie ingrijorat.
In 2005, Pentagonul a inregistrat peste 79.000 de intruziuni in sistemele proprii, dintre care aproximativ 1.300 au fost atacuri reusite. In august si septembrie ale aceluiasi an, hackerii chinezi au spart protectiile computerelor Departamentului de Stat al SUA din diferite colturi ale lumii, iar in noiembrie au perturbat reteaua Colegiului naval de razboi al SUA (US Naval WAR College), iar sistemele au fost astfel oprite cateva saptamani la rand.
Pe 25 aprilie anul acesta, Sami Saydjari, care lucreaza din anii ’80 la sistemele cibernetice de aparare ale Pentagonului, a declarat congresului american ca un atac cibernetic masiv ar putea lasa 70% din SUA fara curent electric timp de sase luni! Prudenta cu site-urile chinezesti! Compania de securitate Sophos a publicat recent un studiu care prezinta printre altele si riscul de infectare cu virusi software a site-urilor din intreaga lume, iar China e pe un loc fruntas, cu un procent de 44,8%. Desi primele trei tari „premiante" la site-uri infectate au ramas neschimbate din luna iulie pana in august, procentajul de site-uri cu probleme din aceste tari a scazut cu 10%, ajungand la 76%. Au venit insa puternic din urma Ucraina care si-a dublat in ultima luna numarul de site-uri infectate, iar Italia, Canada si Olanda au intrat si ele in „hora".