Cu licența provizorie pentru folosirea serviciilor Google expirată fără perspectiva obținerii unei noi extensii, Huawei promite totuși că va continua să livreze actualizări de securitate pentru dispozitivele existente. Însă lucrurile nu sunt atât de clare pe cât par, o contribuție semnificativă la securitatea Android având-o și actualizările Google Mobile Services (GMS), iar acestea nu pot veni decât direct de la Google.
Fără licența care să permită colaborarea cu Google, nu este clar sub ce condiții se va desfășura distribuirea actualizărilor pentru serviciile Google preinstalate pe dispozitive și chiar accesul în Play Store.
Solicitați pentru clarificări, reprezentanții Huawei au oferit o declarație menită să transmită încredere: ”Noi vom continua să distribuim actualizări software și de securitate pentru dispozitivele noastre, la fel ca și până acum”. Totuși, folosirea expresiei ”noi vom” lasă loc de interpretări cu privire la situația dispozitivelor livrate cu pachete de servicii care nu sunt administrate în mod direct de Huawei.
Hi there, thank you for your message. There is no impact on existing devices. We will continue to share security and software updates to our devices, as we always have. If you have any questions, please let us know via DM.
— Huawei Mobile (@HuaweiMobile) August 17, 2020
Google a declarat anterior că va continua să livreze actualizări atât timp cât Guvernul SUA îi va permite acest lucru. Nu există nicio indicație din partea companiei că va continua să trimită actualizări, acum după ce licența comercială temporară acordată pentru Huawei a expirat.
Deocamdată, SUA nu arată nicio intenție de a relaxa interdicțiile deja impuse pentru Huawei. Din contră, Departamentul American de Comerț tocmai a inclus alte 38 de companii afiliate Huawei pe deja celebra Entity List, blocând vânzările de componente și semiconductoare esențiale pentru fabricarea de telefoane mobile.
Cu accesul tăiat la furnizori esențiali de servicii și componente pentru telefoane mobile, Huawei are în față o provocare aproape imposibilă, de a livra noi generații de produse competitive în piețele internaționale, fără a apela deloc la tehnologii americane. Dacă partea de hardware ar putea fi „rezolvată” în cele din urmă cu ajutorul furnizorilor din China, pe partea de software și servicii lucrurile nu stau chiar atât de bine.
Huawei este de așteptat să lanseze primul său telefon cu Harmony OS , un sistem de operare dezvoltat de la zero de producătorul chinez. Potrivit companiei, Harmony OS va putea rula inclusiv aplicații de Android, instalate din propriul magazin AppGallery.