Mulţi dintre taţii de astăzi sunt preocupaţi de ce fac copiii lor online, potrivit unui studiu realizat de Kaspersky Lab. Conform unui sondaj realizat de companie, marea majoritate a taţilor din zilele noastre se simt responsabili atât pentru susţinerea financiară a familiei, cât şi pentru securitatea cibernetică. Astfel, de obicei, tatăl este cel care instalează soluţii de securitate pe dispozitivele de acasă – 86% dintre respondenţi au spus că protejează PC-urile, 77% – că sunt atenţi la securizarea smartphone-urilor, iar 63% – că folosesc un produs anti-malware pe tablete.
Poate de aceea, taţii sunt mai înclinaţi (în comparaţie cu mamele) să îşi lase copiii să folosească diverse dispozitive, de la o vârstă fragedă. De exemplu, numărul taţilor care le dau smartphone-uri sau tablete copiilor, înainte de împlinirea vârstei de un an, este cel puţin dublu faţă de numărul mamelor care recunosc acelaşi lucru. În plus, taţii tind să considere Internetul un lucru grozav pentru ei şi copiii lor – două treimi dintre taţii care au luat parte la sondaj au fost de acord cu asta.
De asemenea, spre deosebire de mame, ei consideră că Internetul are un efect pozitiv asupra copiilor – asupra condiţiei lor fizice şi mentale, performanţelor şcolare, viitoarei profesii şi asupra vieţii lor, în general. De exemplu, 45% dintre taţi cred că micuţii lor se simt mai siguri pe ei şi mai în largul lor cu prietenii, datorită Internetului, iar peste un sfert (29%) consideră că Internetul le ajută copiii să-şi organizeze timpul mai bine.
În ceea ce priveşte gadget-urile pentru copii, este mai probabil ca taţii să le cumpere, pentru a evita situaţiile în care copilul s-ar putea simţi exclus din grupul de prieteni – de exemplu, jumătate dintre taţi le-au cumpărat copiilor un computer sau un laptop, cu această idee în minte. În plus, taţii au convingerea că, în prezent, copiii ar trebui să ştie să folosească dispozitivele digitale, iar peste o treime (36%) le-au cumpărat băieţilor sau fetelor lor o tabletă din acest motiv.