Așa cum anunța de mai multă vreme, Meta a decis să elimine știrile știrile de pe Facebook și Instagram în Canada. Această decizie este un răspuns al companiei la proiectul de lege Online News Act, care a fost adoptat joi de Parlamentul Canadei. Legea va obliga rețelele de socializare să plătească organizațiile de știri pentru conținutul publicat. Nu este prima dată când Meta este forțată să plătească pentru știri și nici prima dată când blochează anumite tipuri de conținut din acest motiv. Cel mai probabil însă, vor urma negocieri.
Reprezentanții Meta au publicat pe blog-ul oficial declarații care clarifică această situație, din punctul de vedere al companiei:
„Astăzi, confirmăm că disponibilitatea știrilor va fi încheiată pe Facebook și Instagram pentru toți utilizatorii din Canada înainte de intrarea în vigoare a Legii privind știrile online (Proiectul de lege C-18). Am spus în mod repetat că, pentru a respecta Proiectul de lege C-18, adoptat astăzi în Parlament, conținutul de la publicații de știri, nu va mai fi disponibil pentru persoanele care accesează platformele noastre din Canada.”
Meta asigură însă utilizatorii din Canada că în afară de știri, utilizatorii nu ar trebui să vadă alte schimbări în platformele sale. Totuși, având în vedere că o parte dintre utilizatori se bazează pe algoritmul Facebook pentru a descoperi știri relevante, cu siguranță această decizie va duce la experiențe mai puțin plăcute.
De altfel, aceasta este strategia Meta. Să pună presiune pe autorități prin îndreptarea nemulțumirilor utilizatorilor către acestea. Același lucru s-a întâmplat și în urmă cu doi ani în Australia.
Și Google se află într-o situație similară, însă Google nu a decis încă să elimine știrile de pe motorul său de căutări:
„Facem tot ce putem pentru a evita un rezultat pe care nimeni nu îl dorește. La fiecare pas, am propus soluții gândite și pragmatice care ar fi îmbunătățit Proiectul de lege și ar fi deschis calea pentru noi să creștem investițiile noastre deja semnificative în ecosistemul canadian de știri. Până acum, nicio preocupare a noastră nu a fost abordată. Proiectul de lege C-18 urmează să devină lege și rămâne nefuncțional. Continuăm să căutăm urgent să lucrăm cu guvernul pe o cale de urmat.”, a declarat pentru Engadget Jenn Crider, reprezentant Google.
sursa: Engadget