Recent, Meta anunțat că va lăsa necriptate schimburile de mesaje pe Facebook Messenger și Instagram, cel puțin până în 2023, argumentând că o decizia contrară ar încurca eforturile autorităților îndreptățite să lupte pentru garantarea siguranței publice.
Potrivit planului inițial, trasat chiar la presiunile autorităților sin SUA, Meta urma să ”folosească o combinație schimburi criptate și necriptate de date între aplicațiile de mesagerie”, care să ofere siguranță utilizatorilor, simultan permițând ”asistarea eforturilor pentru siguranța publică”. Modul concret în care acest deziderat în care utilizatorii de bună credință rămâneau cu garanția intimității conversațiilor, chiar în timp ce autoritățile unanim recunoscute iau la puricat schimburile de mesaje atribuite suspecților de terorism, sau alte activități ilicite, a rămas practic în aer, lipsind de fapt suportul tehnologic necesar. Între timp schimburile de mesaje între utilizatorii Facebook și Instagram au rămas pur și simplu neprotejate, până la noi ordine.
Din punct de vedere tehnic, atât Facebook Messenger dar și Instagram ar putea suporta criptarea în sistem end-to-end a comunicațiilor, însă gigantul Meta a decis să păstreze tehnologia dezactivată în mod implicit, urmând să revină asupra acestor politic în preajma anului 2023. Numai că, între timp, tocmai măsurile care ar trebui să permită agențiilor americane de informații acces discreționar asupra comunicațiilor purtate de utilizatori au fost potențial deturnate de partea adversă, Rusia interceptând și folosind comunicațiile cetățenilor ucraineni spre facilitarea eforturilor de război.
Recunoscând tacit vulnerabilitatea lăsată, Instagram a decis activarea selectivă a tehnologiilor de criptare deja suportate de platformă, în mod expres pentru utilizatorii din Ucraina care ar putea folosi serviciul de mesagerie instant pentru comunicații pirvate.
„Creatori și influenceri, activiști și muzicieni proeminenți ruși, folosesc Facebook și Instagram pentru a accesa informații și pentru a se pronunța împotriva invaziei”, a declarat Nick Clegg, președintele pentru afaceri globale al Meta. „Vrem ca ei să continue să poată face acest lucru. Și dorim ca oamenii din Rusia să poată continua să audă de președintele Zelensky și de alții din Ucraina”, a adăugat el.