Cei care au fugit de pe Facebook pe Instagram în speranţa de a scăpa de reclame, alăturându-se unei comunităţi formată mai ales din tineri pentru care creativitatea şi inspiraţia vorbesc un limbaj universal bazat pe imagini şi clipuri video scurte, sunt pe cale să aibă o zi foarte proastă.
După doi ani de teste, timp în care doar utilizatorii din Statele Unite au avut de-a face cu reclame, compania lui Mark Zuckerberg este pe cale să aducă clipurile de promovare video şi bannerele publicitare şi în paginile vizitatorilor europeni.
Cândva, perceput ca un posibil înlocuitor, Instagram a trecut între timp în proprietatea Facebook, achiziţia făcută în anul 2012 pentru suma de 1 miliard dolari fiind văzută ca una strategică, asigurând companiei lui Mark Zuckerberg un veritabil colac de salvare pentru eventualitatea în care Facebook va ieşi din graţiile publicului milenal, dornic să găsească un mediu de exprimare cu mai multă libertate de expresie, potrivit generaţiei lor. Apreciind corect potenţialul oferit de Instagram, Facebook a transformat “ameninţarea” de pe segmentul de photo sharing într-o extensie a propriei reţele de socializare, care la momentul respectiv nu oferea facilităţi spectaculoase, ci doar un simplu upload. Mai departe, cei doi ani de ˝teste„ au permis Instagram să crească nestingherit, câştigând tot mai mulţi adepţi atraşi de perspectiva unui mediu de exprimare necomercial, în care vizibilitatea conţinutului este decisă de expresivitatea şi valoarea artistică.
Însă anii de ˝copilărie„ au trecut, reţeaua Instagram având acum un număr de utilizatori suficient de mare pentru a constitui o platformă de promovare al cărei potenţial să nu mai poată fi ignorat de compania-mamă.
Potrivit statisticilor publicate de eMarketer, Instagram va genera anul acesta venituri de 595 milioane dolari, reprezentând 3.7% din veniturile prin publicitate înregistrate de Facebook. Cifra va ajunge însă la 2.81 miliarde în anul 2017.
Pentru anul acesta, 95% din venituri sunt generate de utilizatori Instagram din Statele Unite, extinderea suportului pentru reclame la nivel global venind prea târziu pentru a mai avea un impact semnificativ asupra vânzărilor. Însă predicţiile nu sunt foarte optimiste nici pentru anul următor, doar 8% din veniturile Instagram urmând să vină din afara Statelor Unite, respectiv 15% în 2017.
Astfel, începând cu data de 30 septembrie 2015 vom putea vedea pe Instagram reclame video de până la 30 secunde, cu sau fără sunet, reclame prin imagini şi aşa numitele Carousel Ads, luând forma unui strat adiţional interactiv, suprapus peste pozele obişnuite. Nu vor lipsi nici opţiunile contra cost pentru creşterea reach-ului, la care clienţii premium vor putea apela pentru a trimite mesajele publicitare la cât mai mulţi utilizatori Instagram într-un timp foarte scurt.