Alphabet oferă acces la internet, prin intermediul diviziei sale Loon, în Kenya. Serviciul este disponibil prin intermediul a 35 de baloane care zboară la mare altitudine și acoperă o suprafață de 50.000 de kilometri pătrați.
Internetul 4G, oferit clienților operatorului Telkom Kenya, acoperă zone din vestul și centrul țării, inclusiv capitala Nairobi.
Loon a devenit o companie de sine stătătoare în 2018, după ce proiectul s-a separat de divizia experimentală X a Google.
Baloanele Loon, cu un diametru de 15 metri, au oferit deja internet în zonele afectate de dezastre, printre care Puerto Rico și Peru.
Utilizatorii au măsurat viteze de download reale pentru date de 18,9 Mbps și de upload de 4,74 Mbps. Compania a anunțat că testează mai multe servicii – printre care aplicații de chat, e-mail sau YouTube – pentru a se asigura că sunt accesibile fără probleme.
Baloanele se află la o altitudine de aproximativ 20 de kilometri, dublă față de cea la care zboară avioanele comerciale. Fiecare zbor durează aproximativ 100 de zile, apoi balonul aterizează.
Potrivit Loon, baloanele nu înlocuiesc sateliții și stațiile de bază terestre, ci asigură un al treilea „strat de conectivitate”, pentru ca mai mulți oameni să se poată conecta la internet.
Compania a fost criticată pentru că oferă internet în zonele care au deja acoperire bună și pentru că smartphone-urile 4G necesare pentru a folosi serviciul sunt prea scumpe pentru populația săracă din Kenya.
Loon are parte de competiție. Facebook dezvoltă, prin intermediul organizaţiei sale Internet.org, drona Aquila, prin care doreşte să ofere internet gratuit. Potrivit lui Mark Zuckerberg, şeful Facebook, drona este „capabilă să stea la altitudini mai mari de 18 km timp de mai multe luni”.