International Telecommunication Union, agenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite care se ocupă de coordonarea eforturilor pentru dezvoltarea domeniilor IT şi telecom, a publicat ediţia din acest an a raportului ICT Facts & Figures. Conform datelor analizate de ITU, numărul utilizatorilor Internet va atinge la finalul acestui an cifra de 3,2 miliarde, dintre care 2 miliarde vor proveni din regiunile în curs de dezvoltare.
La finele acestui an, rata medie de penetrare rezidenţială a Internetului la nivel global va fi de 46 de procente, ţările dezvoltate bucurându-se de o acoperire medie de 80 de procente, în timp ce zonele în curs de dezvoltare trebuind să se mulţumească cu doar 34 de procente. Numărul total al utilizatorilor va atinge 3,2 miliarde de persoane, dintre care 2 miliarde vor proveni din regiunile în curs de dezvoltare. Restul de peste 4 miliarde de locuitori ai planetei rămân însă în afara reţelei, nefiind de mirare astfel eforturile susţinute făcute de Google, Facebook şi alţii pentru acapararea acestui viitor segment de utilizatori.
Dinamicul sector al conexiunilor mobile a depăşit uşor media globală, rata de penetrare a acestui atingând cota de 47 de procente. În timp ce conexiunile mobile 2G sunt disponibile în prezent pentru 95% din populaţie, serviciile 3G vor atinge la finele acestui an o rată de acoperire de 89 de procente în mediul urban, unde trăiesc circa 4 miliarde oameni, şi o acoperire de 29 de procente în mediul rural, unde locuiesc restul de 3,4 miliarde de locuitori ai planetei.
Cea mai conectată zonă a lunii rămâne Europa, unde 82,1 din numărul total de locuitori deţin cel puţin o conexiune la Internet, acesta fiind urmată de America, cu 60 de procente. Europa rămâne şi campioana conectivităţii mobile, aici existând 78 de conexiuni de date la suta de locuitori.
Cei interesaţi de mai multe date de această factură pot citi întregul raport ICT Facts & Figures 2015 (PDF).