Acum două săptămâni, Uniunea Europeană şi-a exprimat oficial opoziţia faţă de propunerile pe care International Telecommunication Union (ITU) le va supune votului membrilor în cadrul conferinţei care a început în Dubai. Ceea ce a stârnit reacţia UE este încercarea ITU de centralizare a unor componente vitale ale infrastructurii Internet în mâinile sale, cum ar fi alocarea spaţiului de adrese IP, managementul domeniilor Internet, controlul rutelor de trafic sau a alocărilor de bandă şi problemele de securitate.
După ce a încercat şi a eşuat să creeze o tabără care să susţină limitarea anumitor articole controversate doar la domeniul telecom, eliberând astfel furnizorii de conţinut şi servicii Internet de posibilele viitoare probleme, Statele Unite au decis să se alăture boicotului Uniunii Europene. Membrii Congresului au votat cu o surprinzătoare unanimitate respingerea oricăror schimbări prin care ITU, o componentă a Naţiunilor Unite, ar putea căpăta un control nedorit asupra Internetului.
Subliniind practic aceleaşi probleme ca şi membrii Parlamentului European, membrii Congresului Statelor Unite afirmă că aceste schimbări propuse pot oferi puteri prea mari guvernelor pentru care intimitatea cetăţenilor nu valorează prea multe parale, subminând totodată iniţiativa privată care a făcut din Internet ceea ce este astăzi. Bineînţeles, poziţia nu este în totalitate una dezinteresată, practic Statele Unite fiind în prezent ţară care deţine cele mai multe frâie ale infrastructurii internet, cum ar fi ICANN sau IANA.
Poziţia oficială a Statelor Unite, care vine să o întărească pe cea a Uniunii Europene, este importantă deoarece ambele sunt locomotivele tehnologice ale întregii reţele iar deciziile luate pot influenţa poziţia pe care alte ţări sau companii o vor lua faţă de deciziile ITU.
Frontul comun s-a format exact atunci când s-a strecurat în presă informaţia conform căreia, în primele două zile ale conferinţei, membrii ITU au semnat adoptarea standardului Y.2770, care defineşte un protocol pentru inspecţia traficului în cadrul viitoarelor infrastructuri ale reţelelor, inclusiv Internet.
De natură să dea fiori oricărui utilizator, acest standard defineşte tehnologii şi metodologii pentru inspecţia şi filtrarea traficului indiferent de natura acestuia, inclusiv cel al mesajelor electronice sau convorbirilor telefonice sau VoIP, deoarece este o inspecţie Layer 7, capabilă să facă diferenţa între aceste tipuri de trafic. Filtrarea datelor nu este o noutate pentru membrii ITU, acordul iniţial permiţând organismelor naţionale ale membrilor semnatari să întrerupă serviciile Internet care contravin legilor, securităţii, ordinii publice sau moralei, însă legiferarea utilizării inspecţiei şi filtrării traficului este o escaladare pe care, cel puţin până acum, Europa şi Statele Unite nu o doresc.
Deoarece conferinţa ITU se desfăşoară cu uşile închise, nu există informaţii despre numărul de voturi sau eventualele obiecţii. Pe lista membrilor intră atât operatori telecom cât şi reprezentanţi ai agenţiilor naţionale. Conferinţa ITU are loc în Dubai în perioada 3 – 14 decembrie.