Parlamentul Japoniei a adoptat o nouă lege care pedepsește cu închisoarea abuzurile din mediul online. Aceasta dorește să protejeze cetățenii de cyberbullying, care pare să fie un adevărat pericol în această țară. Actrița și luptătoarea profesionistă de wrestling, Hana Kimura, s-a sinucis în 2020 în urma abuzurilor online pe care le primea în comentarii pe profilurile sale de socializare din partea publicului. Legea va intra în vigoare din această vară.
În prezent, legea din Japonia pedepsește insultele online cu detenție de maximum 30 de zile și o amendă de 10.000 yen, echivalent cu 75 de dolari americani. Sub noua lege, cei găsiți vinovați de cyberbullying pot sta până la 12 luni în închisoare, sau vor trebui să plătească amendă de până la 300.000 yen, adică în jur de 2.200 dolari americani. Pedeapsa monetară nu pare să fie foarte mare, iar dacă închisoarea este opțională, s-ar putea să nu fie foarte eficientă.
Legislația a fost susținută de mama actriței Kyoko Kimura, la rândul său fostă luptătoare de wrestling, care a pus bazele ONG-ului „Remember Hana”, dedicat conștientizării efectelor pe care abuzurile online le pot avea asupra persoanelor:
„Doresc ca lumea să știe că cyberbullying-ul este o crimă”, a declarat Kyoko Kimura într-o conferință de presă după ce legea a fost adoptată.
O parte din publicul din Japonia critică însă autoritățile pentru această lege. În baza acesteia, există riscul ca libertatea de exprimare în public la adresa politicienilor să fie limitată. Totuși, noua lege nu va trece atât de ușor într-o formă permanentă. Există un plan stabilit deja, prin care aceasta va fi reexaminată după trei ani, pentru a stabili dacă legea are sau nu efectele dorite și dacă într-adevăr încalcă dreptul la liberă exprimare.
Insultarea este definită în Codul Penal din Japonia drept denigrarea poziției sociale a unei persoane fără să te referi la fapte specifice despre ei. Aceasta este diferită de defăimare, unde se încadrează menționarea anumitor fapte care ar fi avut loc. Totuși, noua lege nu definește clar cyberbullying-ul și insultele online, deci anumite cazuri ar putea fi încadrate la insulte, care există deja în lege, sau defăimare, nu la cyberbullying.
sursa: CNN