Deși este producătorul celor mai performante acceleratoare grafice din lume, NVIDIA nu mai are în portofoliu cel mai puternic supercomputer din lume, titlul revenind unui supercomputer din Japonia realizat cu procesoare A64FX.
Fără legătură cu vechea gamă Athlon 64 FX de procesoare pentru PC, noul design este de tipul system-on-chip, oarecum asemănător soluțiilor pentru smartphone, dar adăpostind 48 de nuclee ARM A64FX de înaltă performanță, pe un singur chip de siliciu mare și relativ fierbinte.
Botezat Fugaku, cel mai puternic supercomputer din lume întră în Top 500 cu o putere de 415.5 petaflops, nivelul de performanță de 2.8x mai mare decât cel al ultimului deținător al poziției fruntașe, computerul IBM Summit realizat folosind unități de procesare furnizate de NVIDIA.
La nivel global, cel mai puternic supercomputer din lume este însă o platformă de calcul distribuit, alcătuită din noduri de procesare „donate” de persoane obișnuite care aleg să-și pună PC-urile personale în slujba îndeplinirii unor obiective nobile, cum ar fi eradicarea cancerului, sau găsirea unui vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 (COVID-19). La momentul redactării acestui material, proiectul Folding@Home cumula o putere de procesare de 1577,28 petaflops, fiind de departe cea mai puternică platformă de procesare din lume.
În timp ce clasamentele celor mai rapide de supercomputere se dispută în mod normal între sisteme finanțate de Statele Unite vs China, acesta este primul sistem japonez care a reușit să intre în Top500 după predecesorul său, computerul K Riken. Per total, există 226 supercomputere chineze pe listă, 114 din America și 30 din Japonia. Însă sistemele din SUA contribuie la performanțele cele mai ridicate, cumulând 644 petaflops.
Deocamdată, operațional la nivel parțial, supercomputerul Fugaku este folosit deja în lupta împotriva COVID-19, contribuind la eforturile depuse cu alte supercomputere și platforme de calcul distribuit. Din păcate, rezultantele favorabile nu sunt nici pe departe garantate, simulările de proteine eficiente în combaterea virusului SARS-CoV-2 reprezentând doar o parte din munca necesară pentru crearea unui vaccin eficient.