Rodul colaborării cu U.S. Geological Survey (USGS), NASA şi Time, Google a anunţat astăzi disponibilitatea publică a proiectului Landsat Timelapse, care permite oricărui utilizator să facă o incursiune în trecut şi să poată observa schimbările prin care a trecut planeta în ultimii 28 de ani.
Imaginile din satelit folosite de Google au fost capturate în cursul misiunii Landsat, o colaborare dintre NASA şi USGS care a început în anii `70. Google a demarat parteneriatul cu USGS în 2009 şi, după procesarea a două milioane de imagini şi 909 TB de date, a selectat, cu ajutorul Google Earth Engine, ele mai bune imagini. După această etapă, capturile foto selectate au fost asamblate în imagini complete cu rezoluţia de 1,78 terapixeli, câte una pentru fiecare an care s-a scurs din 1984 până acum, iar acestea au fost incluse într-o animaţie HTML 5.
Cu ajutorul acestui interesant instrument utilizatorii pot observa evoluţia despăduririlor, extinderea deşerturilor, creşterea zonelor urbane sau retragerea gheţarilor. Rezoluţia de 30 de metri a imaginilor nu este la fel de bună ca cea oferită de Google Earth sau Google Maps, însă este suficientă pentru observarea uşoară a schimbărilor, dorite sau nu, prin care a trecut Pământul în aceste ultime trei decenii.