LinkedIn – cuplează-te profesional!

27.05.2008
LinkedIn - cuplează-te profesional!
Linked In Romania plus alte detalii interesante

Linked… in Romania

Marile companii te vânează pe joburi serioase. Însă nu pe sentimente.ro şi alte situri de socializare de acest fel (după mine de flirturi inutile şi pierdut vremea) ci – ai ghicit – pe LinkedIn. În afară se poartă la greu, dar şi la noi există un exemplu grăitor. De pildă bloggerul Bobby Voicu, de curînd numit country manager Yahoo! pe România, recunoaşte într-un articol publicat în Business Magazin că gigantul media l-a "racolat" pentru acest post via LinkedIn. “Nu îmi căutam un job. Cei de la Yahoo! m-au găsit pe LinkedIn şi m-au contactat”, povesteşte Voicu. Evident, acesta se poate lăuda şi cu un profil de utilizator bine conturat (cunoştinţe şi experienţă în domenii diverse, de la finanţe la internet).

De ce folosesc românii LinkedIn? Pentru a răspunde, am „furat” cîteva dintre comentariile postate la un articol pe tema LI, postat anul trecut de Cristian Manafu pe blogul său:

  • Marius Hanganu (Rotite.blogspot.com) – Personal folosesc 2 lucruri în LinkedIn: a) secţiunea de Answers, relativ nouă , care poate fi însă destul de dumb; b) să "stay in touch" cu cunoştinţe. Relativ des (1-2 ori pe lună) descopăr prin reţeaua mea nişte foşti colegi/amici cu care nu am mai vorbit de mult
  • Anca (BusinessIdeas.ro) – Mie imi place LinkedIn ca pot sa tin legatura mai bine cu unii colegi. Cred ca e util atata timp cat actualizezi profilul atat tu cat si cei din retea. Mi se pare super interesanta posibilitatea de a face conexiuni cu persoane noi, dar asta depinde de cat de mult timp "investesti" tu in crearea unui profil cat mai complex si extinderea retelei de contacte. Chiar am auzit pe cineva care a incheiat un contract de colaborare in urma unei legaturi initiate pe LinkedIn…
  • Rares (RaresNastai.com) – Exista companii de recrutare care folosesc LinkedIn pentru headhunting. Toate cunostintele pe care le am, folosesc LinkedIn pentru recrutare/colaborari.

Linked in Firefox!

Dacă eşti sau vei deveni pasionat de LinkedIn, atunci sigur eşti sau vei deveni şi un utilizator consecvent al browser-ului web Firefox (părerea mea, conform teoriei “internet-explorerii noştri sunt mai deştepţi decît ai lor”). Tocmai de aceea, https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1512 este sursa de unde poţi descărca plugin-ul LinkedIn Companion for Firefox 3.0.1, plugin actualmente compatibil cu seriile de versiuni stabile Firefox 1.5 şi 2.0. Cu ce te ajută: accesezi instant reţeaua LinkedIn şi să-ţi verifici corespondenţa electronică direct din bara de favorites, respectiv search a browserului.

Pugin LinkedIn pentru Firefox

Versiunea pentru telefon mobil, lansată în februarie 2008 poate fi accesată via http://m.linkedin.com.

LinkedIn, versiunea pentru telefon mobil

LinkedIn irezistibil pentru scameri

Specialiştii companiei de securitate Sophos au descoperit faptul că scamerii (fraudatorii internauţi) se concentrează mai nou pe LinkedIn. "Scamerii se gândesc probabil că membrii unui sit ca LinkedIn au conturile mai umflate decît utilizatorii MySpace sau FaceBook, prin urmare şi potenţialele câştiguri ar fi mai mari." – explică Graham Cluey de la Sophos. Scamul identificat, chiar în urmă cu cîteva zile, este unul tipic "Nigerian": o femeie de 22 ani pretinde că a moştenit 6,5 milioane USD în urma decesului tatălui; "Înainte ca tatăl meu să moară pe 12 decembrie 2007, m-a rugat să stau lângă patul său şi mi-a spus că are 6,5 milioane dolari în contul unei bănci din Abidjan. (…)"

De ce LinkedIn?

Hi! Dă-mi un Five tovărăşesc şi-ţi dau un pont: LinkedIn.com. Dacă vreau relaţii sociale, o fac simplu şi direct prin intermediul prietenilor apropiaţi – căci ei mi-i vor prezenta pe prietenii lor. Dacă vreau una mai intimă apelez la alte căi decât hi5, FaceBook, MySpace – pur şi simplu n-am încredere în acestea. Dacă vreau să cunosc specialişti în anumite domenii, distanţele nu mă interesează prea mult, rezultatul cooperării fiind mai important. Iar LinkedIn e sursa de profesionişti pe care, recunosc, abia acum am descoperit-o.

LinkedIn e o reţea socială cu peste 20 de milioane de membri dintre care aproape 10 milioane numai din SUA. Nu, nu e pentru tine dacă ocupaţia ta zilnică se rezumă la a-ţi admira chipul în oglindă ca mai apoi să fii apt să te plimbi prin cluburi. LinkedIn are un specific aparte, business; aici nu-ţi pui poze deocheate cu zecile, nu contează cum stai cu dragostea. Aici îţi formezi relaţii de afaceri, cu oameni din diverse domenii, ţii legătura cu colegi de serviciu sau cu cei din liceu/facultate ca să vezi unde au ajuns în viaţă. Aici merită să exişti pentru a fi descoperit pentru un job deosebit, caz în care e de muncă – trebuie să-ţi construieşti un profil de utilizator adevărat, să îţi formezi o comunitate, să "cerşeşti" recomandări pozitive din partea altora şi să le primeşti dacă le meriţi.

LinkedIn

De ce LinkedIn, de ce nu FaceBook, Hi5, MySpace şi altele asemenea?

  • Pentru că ai peste 20 de ani, hai peste 25 (target de pornire al LI). Doar te-ai plictisit să-ţi pui pozele alea narcisisto-emo-kid-iene şi să cerşeşti veşnic aceleaşi imbecile comentarii din partea vizitatorilor paginii tale de Hi5: „ce dulce eşti”, „ce m-aş combina cu tine”. Pentru că după lunga pubertate te gândeşti să te lansezi profesional, să plăteşti măcar hîrtia igienică dacă încă te întreţin părinţii, sa faci ceva ca să nu ajungi schilod financiar/material/mintal cînd te trezeşti că viaţa reală te trage în piept. O poţi face pe baza cunoştinţelor acaparate ca autodidact dacă simţi că anii de liceu/facultate nu te-au ajutat, a pasiunilor/hobby-urilor tale care ţi-au perfecţionat poate anumite zone ale creierului (web design, electronică, telecom, blogging, drinking, eating and … – în cazul meu), însă poate nu ai reuşit să te impui ca bun meseriaş în cercurile în zona ta, în cercurile prin care te învîrţi; într-o reţea ca LinkedIn, complexă ca număr de domenii acoperite – peste 150, de praguri profesionale solicitate/acceptate, cu milioane de membrii din zeci de ţări, teoretic e mult mai simplu – depinde cum îţi faci reclama şi de cine/cîţi/cum te recomandă, iar pe parcurs de cum rezolvi obiectivele cerute de eventualii angajatori. N-o să vină instant propuneri, dar măcar ţi-ai depus "CV"-ul unde trebuie.
  • Ai trecut de mult de pubertate, eşti deja (oarecum) consacrat din punct de vedere profesional, dar vrei altceva, nu vrei să te plafonezi; nu ştii unde să mai cauţi un job deosebit, o oportunitate de business, un grup de oameni cu aspiraţii comune, o nouă modalitate de a mai stoarce de undeva nişte bani lucrînd de la distanţă, pe net (ca editor, consultant, programator de soft, administrator de servere şi situri web ş.a.).
  • Vrei să fii în contact cu colegii ori să-i regăseşti pe cei pierduţi şi, curios din fire, să fii la curent cu devenirea lor profesională. Cât priveşte regăsirile, nu-i vorba de magie ci de motorul de căutare al LI pe care poţi căuta persoane care au studiat în aceleaşi instituţii ca şi tine (fiecare le completează la creearea unui cont).
  • Pentru că LinkedIn este un better than "bestjobs", un site utilizat de cele mai puternice companii din lume pentru a vâna personal (vei descoperi mai încolo şi un exemplu de român ajuns prin LI în poziţie de conducere la Yahoo).

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News