Venind ca un exemplu pentru efectul concedierilor/demisiilor în masă în rândul angajaților Twtitter, după venirea lui Elon Musk în fruntea companiei, singurul efort necesar pentru „cenzurarea” comunicațiilor anti-regim inițiate pe Twitter de utilizatorii chinezi a fost activarea conturilor de SPAM.
Dacă înainte de achiziția îndelung mediatizată, Elon Musk se arăta îngrijorat de numărul uriaș de conturi „fake”, presupus tolerate de fosta administrație a companiei pentru a da impresia că Twitter este o rețea de socializare mai mare decât în realitate și implicit, mai valoroasă, temerile exprimate par că se materializează acum în cel mai negru scenariu cu putință. Urmând valului de concedieri „prin email”, plus numeroase plecări voluntare ce au fost motivate de cerințele considerate absurde de angajații obișnuiți cu o atmosferă de lucru ceva mai relaxată, rețeaua Twitter a ajuns să funcționeze mai mult sau mai puțin „pe pilot automat”. Pur și simplu, nu mai există suficient personal pentru gestionarea corespunzătoare a platformei, aspecte esențiale precum moderarea de conținut fiind lăsate în seama unor filtre automate care fie nu pot ține pasul cu noile provocări, sau pur și simplu nu au fost concepute pentru a funcționa în mod complet nesupravegheat.
Așa se face că, într-un rar gest de coeziune a protestatarilor din China, care pentru prima dată în foarte mulți ani dau semne că reușesc să se coordoneze împotriva măsurilor opresive luate de actualul Regim Comunist, Twitter eșuează în a oferi tocmai libertatea de comunicare neîngrădită care i-a adus notorietatea. Dacă la cel mai recent exemplu al războiului din Ucraina, Twitter a avut un rol instrumental pentru organizarea și coordonarea rezistenței împotriva forțelor agresoare, se pare că de data aceasta rezultatul este un eșec total.
Can @elonmusk explain why top search results for these Chinese cities are all escort ads? There have been active protests in these cities and people inside China are coming to Twitter to see what the government has censored. pic.twitter.com/tXQhL2Aoxy
— Wenhao (@ThisIsWenhao) November 27, 2022
Și mai rău este că tactica bombardării cu mesaje SPAM de pe conturi-fantomă nu este nici pe departe o abordare nouă. Diferența este că, în trecut, filtrele de SPAM erau actualizate manual, o veritabilă armată de moderatori asigurând partea adversă este în permanență contrată cu un răspuns cel puțin la fel de puternic. Potrivit informațiilor oferite sub protecția anonimatului de un (încă) angajat Twitter, problemele au început să apară la începutul zilei de duminică, până la finalul zilei copleșind cu totul echipele de moderare rămase.
Contactată pentru o poziție oficială, echipa de relații cu publicul a Twitter pare că nu este disponibilă, momentan.