Extinzând deprecierea de 65.6% înregistrată în ultimul an, acțiunile Meta au scăzut din nou în cursul zilei de marți, după ce autoritățile UE au acuzat administratorul Facebook de practici neconcurenţiale în domeniul publicităţii online.
Pornind ca o listă de obiecţii cu privire la afacerea sa cu anunţuri online, Facebook Marketplace, investigația anunțată de autoritățile UE s-ar putea concretiza cu amendă usturătoare pentru încălcări flagrante ale legislației antitrust europene.
Lansată în anul 2016 şi folosită în 70 de ţări pentru cumpărarea şi vânzarea de bunuri, platforma Facebook Marketplace a beneficiat de la bun început de un avantaj substanțial, constituit de legătura foarte strânsă cu rețeaua de socializare Facebook. În mod evident, platformele concurente din domeniul publicităţii online nu acum să egaleze acest avantaj.
Potrivit vicepreședintelui Comisiei Europene responsabil cu politica de concurență, Margrethe Vestager, legătura dintre Facebook și Facebook Marketplace face ca utilizatorii rețele de socializare ”să nu aibă de ales decât să aibă acces la Facebook Marketplace”. ”În plus, suntem îngrijoraţi de faptul că Meta a impus condiţii comerciale neloiale, permiţând Facebook Marketplace să utilizeze datele privind serviciile de reclame online concurente. Dacă sunt confirmate, practicile Meta ar fi ilegale conform regulilor noastre de competiţie”, a spus Vestager într-un comunicat.
Reacționând la acuzațiile primite din fața oficialilor europeni, Tim Lamb, directorul pentru concurență Meta din zona EMEA a precizat: ” Afirmaţiile făcute de Comisia Europeană sunt fără temei. Vom continua să lucrăm cu autorităţile de reglementare pentru a demonstra că inovarea produselor noastre este pro-consumator şi pro-competitivă”
Aceasta nu este prima acuzație pentru încălcarea legilor antitrust adusă de autoritățile europene, Comisia Europeană deschizând anchetă similară împotriva Meta încă din luna iunie 2021, analizând ”posibilul comportament anticoncurenţial al Facebook”.
Potrivit legislației europene, companiile pentru care sunt găsite suficiente dovezi privind încălcarea legislației antitrust pot fi penalizate cu până la 10 % din cifra de afaceri veniturile anuale globale. În cazul Meta, amenda maximă ar putea atinge 11,8 miliarde dolari, sumă ce ar rivaliza cu investițiile deja exorbitante în proiectul Metaverse, estimate la peste 10 miliarde dolari.