Unul dintre primele şi cele mai populare servicii de email, Outlook.com, fost Hotmail, MSN Hotmail şi Windows Live Hotmail, a intrat într-un con de umbră după lansarea Gmail. Serviciul de email Microsoft a fost relansat acum trei ani sub noul nume Outlook.com şi îmbunătăţit constant deoarece este o componentă esenţială care suplimentează serviciul Office 365, iar dacă pachetul de opţiuni oferit nu v-a mulţumit până acum, actualizările anunţate v-ar putea resuscita interesul.
Chiar dacă numele serviciului de email Microsoft nu mai este atât de popular ca acum un deceniu, Outlook.com rămâne unul dintre cei mai mari jucători din domeniu deoarece are peste 400 de milioane de utilizatori. Din punct de vedere tehnologic, Outlook.com este atrăgător deoarece oferă compatibilitate Exchange ActiveSync, un serviciu push pentru email, contacte, calendar şi activităţi care funcţionează practic pe orice platformă mobilă modernă. Serviciul Gmail a oferit aşa ceva până acum doi ani, când Google a considerat că nu mai are rost să-şi bată capul cu acest standard, însă cei care au dorit să se refugieze către Outlook.com au constatat că funcţiile preferate nu au întotdeauna un echivalent satisfăcător.
În ultimii trei ani, Microsoft a îmbunătăţit treptat funcţiile oferite de Outlook.com, iar cei care doresc mai mult vor fi în mod sigur interesaţi de opţiunile proaspăt anunţate de către producător. Cea mai interesantă opţiune nouă este sortarea inteligentă numită Clutter. Prezentată în toamna anului trecut, aceasta încearcă să separe mesajele importante de cele care prezintă interes scăzut. Pe lângă rutinele automate de detecţie, care pot funcţiona cu mai multă sau mai puţină precizie, Clutter va permite şi sortarea manuală şi va deveni mai bun pe măsură ce va fi antrenat mai mult.
Căutarea, care nu a excelat niciodată, a primit o actualizare utilă care oferă sugestii inteligente, opţiuni de selectară suplimentară a rezultatelor, sortare avansată în funcţie de unul sau mai multe criterii şi marcarea vizibilă a cuvintelor-cheie.
Interfaţa Outlook.com a fost îmbogăţită cu ferestre flotante pentru previzualizarea legăturilor Web, imagini inserate direct în mesaje prin drag and drop, vizualizare Split Screen pentru ataşamente, marcaje şi mesaje fixate pentru fiecare director în parte, ferestre pop-up pentru scrierea sau citirea mesajelor şi 13 teme noi de interfaţă.
Din punct de vedere tehnic, viitoarea actualizare Outlook.com va mai oferi suport pentru extensii, Uber, Boomerang şi PayPal fiind primii parteneri anunţaţi, integrare cu Skype, care va permite trecerea rapidă de la un email la un mesaj text sau la mesageria audio/video, şi integrare mai bună cu serviciul de stocare OneDrive.
În acest moment, noile facilităţi sunt activate doar pentru un număr mic de conturi, iar restul utilizatorilor vor beneficia de ele în câteva săptămâni în baza unui program opţional. Conform Microsoft, această actualizare este primul pas al migrării Outlook.com către infrastructura Office 365 şi noul nume Outlook Mail, un pas care a fost anunţat acum căteva săptămâni.