Potrivit activiștilor care militează pentru protejarea dreptului la intimitate, Microsoft dezvoltat un sistem de scoring pentru evaluarea productivității care poate fi folosit pentru supravegherea angajaților în timp ce lucrează.
Potrivit unei postări apărute pe blogul Microsoft, setul de unelte introdus în anul 2019 este proiectat ”să-ți ofere vizibilitate asupra modului în care funcționează organizația ta”, agregând date statistice cum ar fi numărul de email-uri trimise, conectivitatea la rețea și orice alte aspecte care țin folosirea aplicațiilor incluse în pachetul Microsoft 365, generând la final un scor care reflectă productivitatea la birou.
Esoteric metrics based on analyzing extensive data about employee activities has been mostly the domain of fringe software vendors. Now it’s built into MS 365.
A new feature to calculate ‘productivity scores’ turns Microsoft 365 into an full-fledged workplace surveillance tool: pic.twitter.com/FC3N6KkIR3
— Wolfie Christl (@WolfieChristl) November 24, 2020
În practică însă, managerii companiilor pot „săpa” în rapoartele generate pentru a obține și la nivel individual informații despre angajați, aflând spre exemplu cine participă mai puțin la sesiunile de group chat, trimite mai puține email-uri sau nu colaborează lucrând cu documentele partajate.
Oficial, Microsoft etichetează sistemul Productivity Score drept o ”unealtă opțională care oferă administratorilor IT informații despre modul de folosire a tehnologiei și infrastructurii. Statisticile sunt menite să ajute organizațiile să profite la maximum de investițiile lor în tehnologie, abordând în mod eficient probleme comune, cum ar fi durate mari de pornire, colaborare ineficientă a documentelor sau conectivitate de rețea slabă. Statisticile sunt afișate în total pe o perioadă de 28 de zile și sunt furnizate la nivel de utilizator, astfel încât un administrator IT să poată oferi asistență tehnică și îndrumări”.
Deși sunt menite pentru evaluarea produselor Microsoft Office, în practică, datele colectate cu lux de amănunte pot fi folosite și pentru evaluări individuale ale angajaților, sistemul de scoring oferit de aplicație facilitând departajarea sumară a angajaților.
Holy fuck. The word dystopian is not nearly strong enough to describe the fresh hellhole Microsoft just opened up. Just as the reputation of a new and better company was being built, they detonate it with the most invasive work-place surveillance scheme yet to hit mainstream. https://t.co/qYjBbTCGuP
— DHH (@dhh) November 24, 2020
„A fi supravegheat constant la locul de muncă este abuz psihologic”, a adăugat Heinemeier Hansson. „Să fi nevoit să-ți faci griji că nu vei părea suficient de ocupat în ultimele statistici lunare este ultimul lucru de care au nevoie oamenii în acest moment.”