Aruncat în aer după achiziţionarea diviziei Nokia Devices, acordul pe 7 ani semnat între Microsoft şi Samsung pentru obligarea celei din urmă la plata unei taxe de licenţiere în schimbul folosirii anumitor tehnologii brevetate care au ajuns în componenţa sistemului de operare Android, a fost resemnat după stabilirea unor noi obligaţii contractuale.
Înţelegerea confirmată cu declaraţii identice publicate pe blog-urile celor două companii ar trebui să permită reluarea activităţilor comerciale în condiţii normale, fără presiunea unor sancţiuni sau interdicţii impuse în instanţă.
Potrivit termenilor stabiliţi în acordul semnat în anul 2011, Samsung avea dreptul să comercializeze telefoane cu Android fără riscul încălcării brevetelor deţinute de Microsoft, plătind celei din urmă o taxă anuală ce depăşea 1 miliard de dolari. Problemele au apărut după ce Microsoft a achiziţionat divizia Nokia Devices – măsură interpretată de avocaţii Samsung drept o încălcare a acordului semnat, compania sud-coreeană decizând încetarea tuturor plăţilor. Cum era de aşteptat, Microsoft a intentat proces, pornind un nou episod în şirul disputei pentru brevete.
Deţinătoarea unui larg portofoliu de brevete rezultate din propriile eforturi pentru dezvoltarea platformei Windows, Microsoft îşi datorează aproximativ 2 miliarde dolari din veniturile anuale plăţilor rezultate din acorduri de licenţiere semnate cu diverşi producători OEM. Potrivit unor estimări, în anul 2013 mai mult de 50% dintre producătorii de telefoane cu Android cotizau la veniturile Microsoft cu un procentaj din preţul fiecărui telefon comercializat.
Din păcate în afara informaţiilor conţinute în declaraţiile oficiale nu sunt cunoscute alte detalii, termenii stabiliţi pentru noul acord de licenţiere fiind confidenţiali.