National Geographic este o instituţie care nu mai are nevoie de nici o prezentare, revista lunară cu acelaşi nume care este tipărită sub egida acesteia sărbătorind de curând 125 de ani de existenţă şi remarcându-se prin materialele foto şi, mai ales, prin numeroasele hărţi publicate. Împreună cu Google, National Geographic a anunţat că va publica online 500 din cele peste 800 de hărţi deţinute, oferind astfel tuturor şanse unei incursiuni interesante în trecut.
Platforma Web aleasă de National Geographic este Google Maps Engine, un produs comercial folosit de multe companii care au nevoie de servicii de cartografie online care ne-a mai oferit câteva surprize interesante, cum ar fi de pildă Landsat Timelapse. Cu ajutorul acestei soluţii software, National Geographic intenţionează să ofere online 500 dintre hărţile sale vechi, acesta acoperind atât zona produselor generale cât şi sectoare mai specializate precum hărţile de călătorie sau istorice.
Oficialul National Geographic a afirmat că hărţile publicate au fost punctul de atracţie al revistei, însă a admis că tipăriturile vechi zac uitate deoarece lumea în care trăim este tot mai dependentă de serviciile electronice, iar parteneriatul cu Google i-a permis să ofere şi noii generaţii acces la bogăţia de informaţii acumulată de-a lungul timpului.
Deoarece National Geographic este în final doar o organizaţie non-profit care trebuie să obţină şi fondurile necesare continuării existenţei sale şi a sponsorizărilor pe care le oferă diverselor proiecte de cercetare, versiunea online a hărţilor va avea o rezoluţie scăzută, cei dornici să intre în posesia unor copii de bună calitate fiind nevoiţi să le achiziţioneze.
Hărţile National Geographic vor putea fi găsite în cadrul catalogului Google Earth, acestea putând fi vizualizate sub forma unor straturi cu informaţii suplimentare în aplicaţiile Google Earth sau în Google Maps Engine pentru Android.