Primită cu indignare şi întâmpinată cu proteste vara trecută, controversata lege a securităţii cibernetice a fost votată în Senat de toţi cei 92 deputaţi prezenţi în sală, oferind Serviciului Român de Informaţii acces liber pentru a inspecta toate informaţiile, programele şi datele care se găsesc pe computerele de acasă, fără nevoia unui mandat. Controversata lege prevede autorizarea percheziţiilor informatice, chiar şi fără acordul unui judecător.
Noua lege va fi trimisă pentru promulgare Preşedintelui României, urmând să intre în vigoare în următoarele zile, dacă nu cumva acesta o va trimite înapoi Parlamentului pentru reexaminare.
Printre altele, legea prevede că cetăţenii sunt obligaţi să pună la dispoziţia serviciilor telefoanele, tabletele, laptopurile şi PC-urile pe care le deţin, fără a fi nevoie de prezentarea unui mandat sau altă aprobare a puterii judecătoreşti, fapt ce vine în contradicţie cu principiile libertăţilor cetăţeneşti privitoare la percheziţii şi supravegheri fără mandat.
După promulgare, legea va permite înfiinţarea unui “Sistem National de Securitate Cibernetică”, condus de un “Consiliu Operativ de Securitate Cibernetică”, format din reprezentanti ai MApN, MAI, MAE, MSI, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS si CSAT şi aflat sub conducerea consilierului prezidenţial pentru apărare şi securitate naţională.
Înfiinţată cu scopul declarat de prevenire şi contracarare a ameninţărilor cibernetice, noua entitate este comparată de critici cu o versiune modernă a fostei Securităţi din perioada comunistă, creată pentru a facilita supravegherea în masă a cetăţenilor.