Au trecut deja 15 ani de când Google a introdus pentru prima dată Chrome Sync, o caracteristică menită să faciliteze partajarea instantanee a parolelor, taburilor și istoricului de navigare între tot felul de dispozitive.
Potrivit unui articol publicat pe blogul Chromium, Google a decis că e timpul să simplifice tot acest proces. Actualizarea este un pas important către o experiență de navigare mult mai simplă pe toate dispozitivele.
Până acum, sincronizarea parolelor și a altor informații necesita un proces în două etape: autentificarea în contul Google și activarea separată a funcției de sincronizare. Deși acest sistem funcționa destul de bine, mulți utilizatori s-au plâns că nu era deloc intuitiv.
Gigantul american a simplificat deja procesul de autentificare pe iOS, iar acum aceleași îmbunătățiri ajung atât pe Android, cât și pe desktop.
Practic, compania va aplica aceeași logică pe care o folosește pentru aplicațiile terțe care se autentifică prin intermediul unui cont Google. Astfel, simpla autentificare în Chrome va oferi automat accesul la parolele salvate, adrese și informațiile de plată.
Pe Android, veți avea acces și la marcaje, setări și liste de citire. Cu toate acestea, sincronizarea istoricului de navigare și a taburilor va fi încă o opțiune separată.
Acest lucru este o decizie logică, deoarece mulți dintre noi utilizăm, în mod implicit, taburi diferite pe dispozitivele mobile și pe desktop.
Potrivit unei postări de pe blogul Chromium: „De îndată ce te conectezi la Chrome, vei avea acces la parolele salvate, adrese și alte date din contul tău Google. Unde este relevant, îți vom oferi opțiunea de a te conecta la Chrome pentru o experiență de navigare personalizată pe orice dispozitiv.
„De exemplu, poți să te conectezi și să începi să planifici o călătorie pe telefon în timpul navetei tale, apoi să o finalizezi fără probleme pe orice dispozitiv. Trimite tab-uri între dispozitivele tale, găsește-ți marcajele și folosește parolele generate automat cu ușurință”.
Noua „structură de identitate” (numele dat chiar de către cei de la Google) va înlocui complet modelul de sincronizare existent. Nu se știe, deocamdată, când va fi implementată.