Clipurile Deepfake sunt producții video care substituie identitatea unei persoane cu a alteia, cu scopul de a atribui acțiuni pe care „victima” nu le-a făcut niciodată în viața reală.
Cineva ar putea alege să creeze un clip Deepfake pentru a distruge reputația cuiva, prin asocierea identității cu evenimente la care persoana respectivă nu a participat. Un exemplu foarte comun este atribuirea identității unei celebrități, sau chiar fosta iubită, unei producții pornografice oarecare.
Din păcate, pe măsură ce tehnologia Deepfake se îmbunătățește, devine și mai ușor să creezi videoclipuri care pot păcăli alte persoane. De fapt, tehnologia este acum disponibilă dintr-o aplicație smartphone. Nu trebuie decât să încarci poza ta, sau a victimei, după care procesarea se face distanță, cu rezultate surprinzător de credibile.
Una dintre aplicațiile la modă este Avatarify, o aplicație de iOS care nu doar că-ți permite să „lipești” identitatea altei persoane prin simpla încărcare a unei poze cu aceasta, ci și să controlezi mișcările și mimica facială, generând clipuri Deepfake care pot fi despre orice.
O altă aplicație nou apărută este Wombo. Disponibilă pe iOS și Android, aceasta creează un videoclip care generează clipuri Deepfake în care persoana vizată face karaoke. Utilizatorul doar selectează fotografia „victimei” și melodia, iar aplicația face restul. Potrivit CEO-ul lui Wombo, Ben-Zion Benkhin, aplicația este complet inofensivă, utilizatorul având la dispoziție doar o listă restrânsă de melodii pe care să le transpună în sesiuni karaoke folosind imaginea altei persoane.
Un alt domeniu de aplicare alt tehnologiei Deepfake care stârnește controverse este „readucerea la viață” a persoanelor de mult dispărute. Prin intermediul site-ului MyHeritage, vizitatorii își pot forma o impresie despre cum ar fi arătat în viața reală acele rude pe care le-au cunoscut doar din poze, sau pur și simplu la o vârstă prea înaintată. Și acest serviciu este limitat la o selecție predefinită de animații, evitând situațiile care ar putea fi considerate denigratoare la adresa persoanei respective.
Toate aceste site-uri spun că imaginile sunt folosite pentru divertisment, satiră și pentru a recrea istoria. Dar problema este că tehnologia Deepfake nu are o limită de facto. Cu suficientă determinare, aproape oricine poate crea clipuri video care asociază identitatea unei persoane cu evenimente la care aceasta nu a participat.
Deși mai mulți jucători din industrie dezvoltă sisteme pentru detectarea acestor falsuri, în realitate clipurile video falsificate sunt extrem de ușor folosite în scop denigrator, sau pentru dezinformare.