Un studiu recent realizat de o companie cunoscuta de securitate cibernetică și serviciul de eliminare a datelor personale Incogni relevă o tendință îngrijorătoare: aproximativ o treime dintre utilizatorii de internet își doresc să-și șteargă complet prezența online.
Conform cercetării, 45% dintre persoanele chestionate se tem că ar putea deveni victime ale hackerilor.
Marijus Briedis, CTO la NordVPN, explică: „Zilnic, tot mai multe informații personale și financiare sunt stocate online.
Furtul de identitate, fraudele și tranzacțiile neautorizate devin amenințări reale. Mulți se tem că hackerii le-ar putea fura date sensibile precum detalii bancare, parole sau fotografii private”.
În Canada s-a înregistrat o creștere de 5% față de acum doi ani a numărului celor care vor să-și șteargă prezența online, în timp ce în Germania creșterea a fost de 6%.
În Regatul Unit, utilizatorii sunt îngrijorați în special de expunerea informațiilor financiare sensibile, în timp ce în Germania și Spania, respondenții se simt tot mai exploatați de companiile care le colectează datele personale.
Un aspect interesant al studiului relevă că milenialii (sau Generația Y, cei născuți între anii 1981 și 1995) și Generația Z (anii 1996-2015) sunt mult mai înclinați să-și dorească ștergerea prezenței online comparativ cu generațiile mai în vârstă.
Baby Boomers (persoanele născute între anii 1946 și 1970) sunt cei mai puțin interesați de acest aspect.
Spania și Franța fac excepție de la această regulă, aici opiniile fiind similare indiferent de vârsta respondenților.
Studiul mai arată că 44% dintre persoane se simt neajutorate, pentru că nu știu cum să-și facă prezența din mediul digital dispărută.
Doar 57% dintre respondenți afirmă că știu cum să-și șteargă informațiile personale de pe internet, cel puțin parțial.
Conform Testului Național de Confidențialitate realizat de NordVPN, la care au participat 25.567 de respondenți din peste 100 de țări, doar jumătate din populație susține că știe cum să-și protejeze 100% confidențialitatea online.
76% dintre respondenți își exprimă îngrijorarea cu privire la accesul hackerilor la toate informațiile lor financiare.
În Italia, tot mai mulți utilizatori sunt dispuși să plătească pentru a fi siguri că navighează anonim pe internet.