Pentru că trăim în era Internetului şi ne place, ajungem să nu ne mai mulţumim doar cu “ţeava” de acasă ci dorim să navigăm pe Web, să ne verificăm mailurile şi să fim în legătură cu ceilalţi de oriunde. Telefoanele mobile au evoluat, dar încă nu ne oferă o experienţă completă precum un laptop. De aceea, recomandarea noastră pentru internauţi este combinaţia notebook + pachet Internet Mobil. Desigur, şi telefonul este un instrument preţios mulţumită portabilităţii sale sporite.
În România, patru companii oferă acum servicii de Internet Mobil: Orange, Romtelecom, Vodafone şi Zapp. Cele mai bune oferte par să fie cele de la Orange şi Vodafone, dar în principiu, trebuie să te gândeşti bine când şi cât de intens vei naviga şi dacă te interesează să foloseşti şi telefonul ca instrument de navigare, alături de laptop sau PC. Cât despre instrumentele necesare (carduri de date, modemuri USB), ele nu reprezintă o piedică. Operatorii le comercializează la preţuri modice sau chiar gratuit, dacă închei un contract pe o perioadă mai lungă de timp. Să vedem concret cu ce ne tentează furnizorii de Internet Mobil de pe piaţa din România.
Orange
Chiar astăzi, Orange a dat un comunicat în care ne prezintă o ofertă aproape ideală pentru un om pasionat de Internet – un singur abonament pentru PC şi telefon: Internet Mobil Complet.
Costă 12 Euro fără TVA şi oferă acces nelimitat la Internet de pe două cartele SIM: una utilizată cu abonamentul de voce ce permite şi conectarea la Internet de pe telefonul mobil şi o cartelă dedicată pentru accesul de pe un computer desktop sau laptop.
Abonamentul include trafic de date de 2 GB pentru navigare la viteze HSDPA de până la 3.6 Mbps, urmând ca traficul suplimentar să se realizeze la o viteză de pană la 128 kbps, fără a fi tarifat. Traficul de 2 GB este împărţit între cele două cartele astfel: 1,5 GB pe cartela utilizată în modemul din PC şi 500 MB pe cartela utilizată în telefonul mobil.
Dacă nu eşti interesat de un serviciu complet, ai în continuare la dispoziţie oferta cu acces nelimitat la Internet pentru laptopuri şi PC-uri. Ca şi în cazul noului abonament, viteza de transfer scade drastic după epuizarea traficului inclus (de la 3.6 Mbps la 128 Kbps). Păstrarea vitezei de transfer presupune plata unei taxe suplimentare ce variază în funcţie de abonamentul pe care îl deţii.
Romtelecom
Romtelecom este ultima companie care a pătruns pe segmentul Internet Mobile. Oferta Clicknet Mobile constă în patru tipuri de abonamente, cu preţuri ce pleacă de la 4,9 Euro fără TVA (pentru clienţii existenţi) şi 6,9 Euro fără TVA pentru noii clienţi. Spre deosebire de Orange, după epuizarea traficului inclus vei fi taxat per extra MB. Şi echipamentul necesar conectării are un cost mai ridicat decât cel propus de ceilalţi operatori: 50 de Euro fără TVA pentru abonamentul Clicknet Mobile 0.5 GB şi 25 de Euro fără TVA pentru restul.
Vodafone
Vodafone dă gratuit modemul necesar conectării, indiferent de abonamentul pentru care optezi. Valoarea celui mai ieftin abonament este de la 10,71 Euro (TVA inclus), iar cel mai scump face 32,13 Euro. Şi la Vodafone traficul este limitat între 1 GB şi 8 GB, dar până la tarifarea extra per GB ai posibilitatea să nu plăteşti şi să navighezi cu o viteză de maximum 128 Kbps. Viteza maximă cât timp de încadrezi în trafic poate ajunge la 7.2 Mbps.
Zapp
Zapp sunt deocamdată singurii care oferă pachete pre-pay pentru Mobile Internet – Internet fără abonament. Acestea se divid în funcţie de zonele de acces. Ai posibilitatea să alegi între serviciul cu acoperire naţională sau cel cu acoperire urbană. Am sintetizat într-un tabel diferenţele şi costurile celor două pachete.
La Zapp Online Express viteza maximă specificată se păstrează în limitele unui trafic de până la 3 GB/lună, după care scade la 128 Kbps până la finele lunii calendaristice.
În cazul în care optezi pentru un abonament, beneficiezi implicit de opţiunea Zapp Start care nu oferă trafic inclus. Taxarea se face la minut, preţul fiind de 0,03 Euro/min (fără TVA).
Printre alte servicii oferite de Zapp menţionăm Zapp Easy (Mini, Eco şi Pro), pentru care plăteşti între 5,95 Euro şi 24,95 Euro lunar. Acestea îţi oferă pe lângă pachetul de date inclus şi facilităţi de telefonie: minute către Messenger, minute şi SMS-uri în reţea (între 1000 şi 5000) şi minute naţionale. Oferta cu numeroasele opţiuni de personalizare este detaliată aici.
Concluzie: Cea mai tentantă ofertă este cea de la Orange, însă foarte probabil şi Vodafone va propune ceva similar, adică un abonament care să includă accesul la Internet de pe telefon şi laptop. Romtelecom ar trebui să elimine tarifarea per MB obligatorie şi să ofere ca şi ceilalţi posibilitatea de a naviga gratuit, la o viteză mai mică, după epuizarea traficului inclus. De asemenea, preţul echipamentelor este cel mai ridicat la Romtelecom. În fine, Zapp prezintă o ofertă mult prea încâlcită pe care foarte puţini vor avea răbdare să o descifreze. Ar trebui mai simplificată şi ar fi bine să se elimine barierele zonale. Cât priveşte cele patru companii la un loc, trebuie să spunem că mai au mult până să vină cu o ofertă cu adevărat bună. În primul rând, orice utilizator îşi doreşte trafic nelimitat fără restricţii de viteză la un abonament fix şi cât mai accesibil ca preţ. Deocamdată, nici unul dintre operatori nu ne pune la dispoziţie aşa ceva.