Opera One ar putea fi primul web browser conceput de la zero pentru ChatGPT și alte funcții bazate pe tehnologiile Generative AI.
Propusă spre testare în versiune early-acces, alternativa Opera One schimbă în mod radical interfața vechiului Opera, țintind un nou look minimalist, cu mult spațiu pentru implementarea viitoarelor servicii și plugin-uri bazat pe inteligență artificială.
Potrivit dezvoltatorului Opera, noul web browser introduce mai multe schimbări la nivelul arhitecturii interne, motorul de compoziție a paginilor acceptând multiple fire de procesare, designul modular introducând conceptul ”tab islands”, unde fiecare pagină web poate avea elemente gestionate folosind plugin-uri dedicate.
Spre exemplu, browser-ul are capacitatea de a grupa automat și intuitiv site-urile web în funcție de conținutul lor, separat pe „insule” ușor de identificat pentru utilizator. Spre exemplu, paginile cu meniuri și detalii despre restaurante pot apărea încadrate într-o insulă, iar paginile accesate cu Google Docs pe alta. Ideea este de a reduce confuzia și de a face mai comutarea între diverse activități, cum ar fi cele serviciu vs cele în scop personal. Potrivit cercetărilor enunțate de Opera, utilizatorii sunt copleșiți de numărul de tab-uri pe care le au și ar dori ca browser-ul să poată face mai mult pentru ei.
Deși Opera One poate grupa în mod independent „insule de activități” derivate din tab-urile active, utilizatorii pot grupa în continuare manual paginile cu care interacționează.
Pe lângă tab islands, Opera One vine cu integrare ChatGPT, ChatSonic și Ai Prompts activate în mod implicit.