Potrivit unui studiu recent, până la sfârşitul acestui an 47% din populaţia planetei va avea acces la internet. International Telecommunications Union din cadrul ONU a transmis că în statele dezvoltate 80% din populaţie are acces la internet. Procentul scade la 45% în statele aflate în curs de dezvoltare şi la 15% în ţările sărace.
În acest moment planeta are o populaţie de aproximativ 7,5 miliarde de oameni. ONU estimează că peste patru ani 60% dintre cei care trăiesc pe planetă vor avea acces la serviciile online. S-ar putea, însă, ca această prognoză să fie optimistă. În ţările sărace rata de penetrare a internetului se află în acest moment la nivelul la care se găsea în 1998 în statele dezvoltate. Asta înseamnă un decalaj de aproape 20 de ani.
Totuşi, mai multe companii mari au prezentat proiecte ambiţioase prin care doresc să ofere internet în zonele sărace sau puţin accesibile. Facebook dezvoltă, prin intermediul organizaţiei sale Internet.org, drona Aquila, prin care doreşte să ofere internet gratuit. Potrivit lui Mark Zuckerberg, şeful Facebook, drona „va fi capabilă să stea la altitudini mai mari de 18 km timp de mai multe luni”, oferind acces la mediul online în timpul zborului.
Google are o abordare similară, prin iniţiativa Project Loon. Compania dezvoltă baloane cu heliu care oferă internet de la o altitudine de circa 20 km. Acestea au un diametru de 15 m şi vor naviga în jurul Pământului. Baloanele sunt echipate cu mici computere, care le permit controlorilor de la sol să vadă unde sunt şi să le modifice altitudinea. Pentru a obţine semnalul venit de la baloane, utilizatorii vor trebui să aibă instalat acasă un receiver. Fiecare balon va putea emite semnal pe o suprafaţă de 1.250 km pătraţi.
Potrivit Google, aceasta este cea mai ieftină idee prin care poate fi oferit aces la internet lumii întregi.