Prinși în capcana tehnologiei moderne, politicienii danezi au dat curs unui interviu video deepfake cu Leonid Volkov, unul dintre liderii opoziției ruse și apropiat al lui Alexei Navalny. Doar că persoana aflată la celălalt capăt era cu totul altcineva.
Între timp identificat, făptașul nu a fost dezvăluit de autorități, însă acesta nu s-ar fi prima ispravă de acest tip. Același impostor a avut conversații cu politicieni letoni și ucraineni și s-a apropiat de personalități politice din Estonia, Lituania și Marea Britanie.
Camera Reprezentanților din țară și-a arătat într-o declarație de presă „indignarea” față incidentul video deepfake și căută modalități pentru blocarea unor astfel de farse în viitor.
Deși, în cazul de față se pare că nu au existat consecințe grave în urma apelului video fals, altfel ar putea sta lucrurile în situații cu miză foarte mare, cum ar fi medierea sau negocierea directă cu părțile implicate într-un conflict politic/militar. Ne gândim, desigur, la situația complicată existentă între Ucraina și Rusia, tehnologia deepfake putând intra cu ușurință în arsenalul pentru dezinformare al agențiilor de spionaj. Spre exemplu, păcălind guvernele să ia decizii politice proaste bazate pe declarații și falsificate.
O primă măsură ar putea fi introducerea unui proces foarte strict de verificare a solicitărilor pentru discuții oficiale purtate prin intermediul apelurilor video, asigurând că fiecare participant este real și cu identitate ușor de probat prin mijloace alternative.