Planul lui Elon Musk de a oferi internet în toată lumea prin intermediul Starlink, o constelație de sateliți, s-ar putea lovi de o problemă la care inginerii nu s-au gândit: pisicile.
Un utilizator al serviciului a publicat o imagine în care vedem cum cinci pisici stau în farfuria antenei sistemului, pentru a se încălzi. Se pare că aceasta emite căldură. „Starlink funcționează excelent până când pisicile descoperă că oferă puțină căldură în zilele reci”, a scris, pe Twitter, Aaron Taylor, cel care a surprins momentul inedit.
Când sunt în funcțiune, farfuriile Starlink stau înclinate, iar pe ele nu se pot odihni animale precum pisicile. Însă atunci când serviciul nu este folosit, farfuria stă într-o poziție care le „invită” pe feline să se urce pe ea.
Starlink works great until the cats find out that the dish gives off a little heat on cold days. pic.twitter.com/uyH3Kbqrie
— Aaron Taylor (@Tippen22) December 31, 2021
Un utilizator de Reddit a folosit o cameră termală pentru a vedea de ce animalele sunt atrase de dispozitiv. „Se pare că întreaga farfurie, chiar și partea din spate, este caldă”, a scris el. „Așa că vei vedea animale sub ea sau în jurul ei dacă este montată pe sol”, a adăugat el.
Citește și: Tesla și rachetele nu mai sunt prioritățile. Afacerea pe care se concentrează acum antreprenorul Elon Musk
Alți utilizatori susțin că farfuriile atrag păsări, iar găinațul pe care acestea îl lasă pe antene ar putea afecta în timp performanțele serviciului.
Deocamdată nu știm dacă felinele care stau pe antenă afectează în vreun fel funcționarea serviciului. Ce știm, însă, este că greutatea a cinci pisici poate afecta structura și defecta mecanismele antenei.
Starlink nu are probleme doar cu pisicile, ci și unele mult mai serioase cu obiecte artificiale aflate pe orbite în jurul Pământului. Recent, stația spațială chineză Tiangong a trebuit să fie mutată pe o altă orbită pentru a nu se ciocni cu sateliții SpaceX. Acesta ar fi al doilea incident de acest fel petrecut în câteva luni. Mai mult, constelațiile de acest gen sunt criticate de astronomi, deoarece afectează studierea cosmosului.
Astăzi, Starlink are peste 1.000 de sateliți funcționali pe orbite în jurul Terrei. Constelația finală va avea între 12.000 și 14.000 de unități. Iar „cerul” va deveni și mai aglomerat. Companiile Boeing și Geely lucrează la servicii similare.