Internetul şi tehnologia sunt o adevărată binecuvântare pentru cei care ştiu să profite de ele. Albumele vechi în care ţineam pozele şi aparatul cu film sunt deja aruncate într-un colţ obscur şi acoperite de praf. Acum suntem însoţiţi în vacanţe de aparate foto digitale, iar pozele iau calea Internetului. Rudele, prietenii şi colegii noştri pot vedea oricând pozele imediat după ce le-am pus pe net.
Singura întrebare este unde anume pe Internet poţi să-ţi pui fotografiile. Răspunsul nu este simplu, asta pentru că ai foarte multe opţiuni. Unele site-uri îţi cer bani, altele îţi pun la dispoziţie un spaţiu limitat, gratis.
Flickr
Cel mai popular site de photo sharing la ora asta şi totodată cel mai bogat în facilităţi este Flickr. Este totodată şi foarte bine făcut, simplu de navigat şi plăcut ochiului.
Ca să salvezi fotografiile pe Flickr ai la dispoziţie mai multe opţiuni. Poţi apela la formularul de Upload de pe site, poţi descărca programul Uploadr care îţi permite să salvezi mai multe fotografii printr-o singură operaţiune sau poţi să le trimiţi printr-un e-mail. Din cele trei, cea mai simplă şi mai rapidă metodă este dată de programul Uploadr. Fotografiile salvate pe Flickr pot fi organizate pe albume. Suplimentar, fiecare imagine poate primi unul sau mai multe tag-uri.
Poţi chiar să-ţi editezi pozele în Flickr. De fapt, nu Flickr este cel care îţi permite editarea imaginilor, ci Picnik un serviciu separat dar care poate fi accesat apăsând butonul Edit Photo din Flickr. Astfel poţi regla diverse atribuite ale imaginii precum luminozitatea, contrastul, poţi face crop şi alte operaţiuni.
Problema este că Flickr impune anumite limitări pentru utilizatorii care folosesc conturi gratuite. Traficul total nu poate depăşi 100 MB pe durata unei luni calendaristice şi nu poţi salva mai mult de 200 de fotografii. Aceste limitări dispar dacă eşti dispus să plăteşti 25 de dolari pe an.