Rusia a implementat de curând un sistem informatic, care permite izolarea internetului din ţară la nevoie. Autorităţile justifică această soluţie spunând că numai aşa vor putea garanta funcţionarea serviciilor locale bazate pe internet, însă acelaşi sistem permite monitorizarea şi cenzurarea internetului direct de la operatorii telecom. Chiar dacă era anunţat de mai multă vreme, abia acum a fost testat prima dată acest sistem, iar testul a fost un succes, conform autorităţilor ruse.
BBC scrie că Rusia a testat noul său sistem care asigură funcţionarea internetului „suveran” şi că testul s-a terminat cu succes. Utilizatorii de internet din ţară nici măcar nu au observat că acest test a avut loc, totul fiind realizat la nivel de infrastructură. Astfel, în cazul în care alte ţări ar decide să deconecteze Rusia de la internet, sistemele informatice ar rămâne încă funcţionale, putând accesa serviciile de pe serverele locale, inclusiv serviciile bancare, care sunt strâns legate de internet.
Desigur, această atitudine izolaţionistă este criticată la nivel mondial, iar tehnologia care permite „izolarea digitală” a Rusiei poate fi folosită şi în alte scopuri:
„Din păcate, direcţia Rusiei este doar încă un pas în direcţia ruperii internetului. Din ce în ce mai mult, ţările cu regim autoritar, care doresc să controleze ce văd cetăţenii online încep să facă ceea ce China şi Iran au făcut deja. Înseamnă că oamenii nu vor mai avea acces la la un dialog liber despre ce se întâmplă în ţara lor şi vor fi ţinuţi într-o >.”, a declarat Profesorul Alan Woodward, cercetător în cadrul Universităţii din Surrey pentru BBC.
Rămâne de văzut ce urmează să facă Rusia cu această tehnologie în urma testului. În timp ce China a creat la un moment dat un „firewall” naţional, care blochează anumite site-uri şi servicii, care în schimb încurajează dezvoltarea soluţiilor locale, în Iran, tot internetul este controlat de o agenţie de stat. Astfel, în Iran soluţiile de tip VPN nu funcţionează, iar de curând şi China a început să blocheze acest tip de servicii. De altfel, ambele ţări monitorizează şi cenzurează activitatea utilizatorilor din mediul online.