Urmând exemplul altor regimuri totalitare, cum ar fi Coreea de Nord şi China, Rusia a anunţat în mod public intenţia de a „interzice” Microsoft Windows, apelând în schimb la tehnologii alternative care să nu provină din Statele Unite.
Ce faci atunci când eşti liderul unei ţări a cărei industrie IT nu poate face faţă competiţiei la nivel internaţional? Ei bine soluţia găsită de German Klimenko, consultant personal al preşedintelui Vladimir Putin pe probleme legate Internet, este chiar interzicerea competiţiei, suprataxând jucătorii incomozi şi mergând până la excluderea din piaţă a produselor ofensatoare.
Vizate sunt atât produsele Microsoft, în frunte cu sistemul de operare Windows, cât şi companiile americane (Apple, Google, etc), care ar urma să fie „penalizate” cu taxe împovărătoare, dând astfel un avantaj competitiv companiilor locale, cum sunt Yandex şi Mail.ru.
În interviul dat publicaţiei Bloomberg, întins pe mai bine de 90 minute, Klimenko explică cum Microsoft şi alte companii americane din industria IT „au ajuns la un punct fără întoarcere” atunci când Statele Unite au impus sancţiuni economice, ca urmare a anexării Crimeei de către Rusia. Şi „oprind toate legăturile de afaceri cu peninsula”, este acum „inevitabil” ca Rusia să treacă de la Windows „la un sistem de operare open-source bazat pe Linux, o mişcare pe care 22.000 guverne municipale sunt pregătite să o facă imediat”.
Klimenko a criticat şi modul în care la achiziţionarea unei aplicaţii din magazinul Google Play sau App Store, taxa pe valoare adăugată inclusă în preţul cerut este plătită în ţara unde este înregistrat magazinul respectiv şi nu „aici în republica noastră bananieră”.
În sprijinul planului pentru „sprijinirea companiilor locale de tehnologie”, Klimenko a anunţat că va susţine o nouă lege de taxare propusă de Andrey Lugovoi, un politician rus intrat în atenţia presei internaţionale după suspiciuni de implicare în asasinarea fostului agent KGB Alexander Litvinenko în anul 2006. În forma actuală, legea va obliga companiile cu legături în Statele Unite la plata unei taxe reprezentând 18% din veniturile anuale, generate din vânzarea de aplicaţii, cărţi în format electronic, conţinut audio/video şi alte servicii pe teritoriu rusesc.
Pe termen ceva mai lung, autorităţile ruse par să ţintească izolarea cetăţenilor ţării, controlând libertatea de exprimare în mediul online după modelul observat deja în China şi Coreea de Nord. În viziunea lui German Klimenko, internetul este „un proiect CIA” şi astfel trebuie tratat ca o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei. „Este doar o chestiune de timp. Nu va fi nicio tragedie dacă Google părăseşte Rusia. Yandex şi Mail.ru deţin tehnologii similare”.