Corporatiștii și bugetarii din Rusia ar trebui să se gândească de două ori înainte de a chema „IT-istul” pentru rezolvarea problemelor banale cu imprimanta, sau PC-ul de serviciu, mai ales în momentele când ceilalți colegi de serviciu nu sunt în preajmă.
În mod predictibil, războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei (și lumea civilizată, în general) a băgat în sperieți vasta majoritate a tinerilor ruși, în special aceia suficient de bine educați și informați pentru a înțelege gravitatea situației, dar mai ales, pericolul de a rămâne captivi într-o țară izolată după modelul Coreei de Nord. Așa că foarte mulți dintre tinerii educați după standarde, sau măcar urmând aspirații occidentale, au părăsit Rusia încă de la primele semne de probleme, iar cei rămași sunt preocupați mai degrabă să caute o portiță de emigrare, decât să piardă vremea lucrând pe bani puțini la un job din IT.
Păstrând direcția luată odată cu legalizarea pirateriei software, autoritățile caută acum să acopere necesarul de job-uri din industria IT folosind „resursa” păstrată în pușcăriile din Rusia. Practic, aproape oricine se poate înscrie pentru un job la una dintre companiile care angajează IT-iști pentru sarcini care nu necesită pregătire temeinică, beneficiind în schimb de reducerea pedepsei.
Luând exemplu de la corporatiștii care s-au adaptat condițiilor de pandemie, autoritățile evită să deschidă pur și simplu porțile penitenciarilor, IT-iștii cu cazier urmând să lucreze în mod remote, desfășurând activități care ocolesc domeniile „tentante” pentru comiterea de noi infracțiuni.
Unul dintre „angajatorii” selectați este TASS, principala agenție de știri din Rusia, controlată de stat. Astfel, nu ar fi exclus ca unele dintre materialele de propagandă distribuite pentru „informarea” cetățenilor din Rusia să fie pregătite de infractori deja aflați în închisoare, dispuși să scrie practic orice, pentru a-și reduce sentințele primite.
Potrivit site-ului rusesc, Lenta.ru, aproximativ 95000 de posturi vacante cu specific IT sunt în prezent fără doritori, puterea de la Kremlin văzând asta ca pe o oportunitate de a „selecta” forță de muncă ieftină și complet obedientă.
Asociația Rusă pentru Comunicații Electronice (RAEC) a estimat recent că între 70.000 și 100.000 de persoane vor părăsi Rusia în cadrul celui de-al doilea val de emigrare a specialiștilor IT din Rusia. „Studiul remarcă, de asemenea, că numărul de IT-iști care doresc să părăsească Rusia este în creștere. Experții consideră că SUA, Germania, Georgia, Cipru și Canada sunt cele mai atractive țări pentru relocarea acestora”.