Rossgram ar trebui să „vindece” dependența conaționalilor ruși de Instagram, platforma de socializare decadentă, folosită cu încuviințarea lui Mark Zuckerberg pentru incitare la ură și răspândirea de „informații false” cu privire la realizările și vitejia armatei ruse. Vorbim, desigur, din perspectiva realității paralele a FSB-ului lui Vladimir Putin, impusă cu mai mult sau mai puțin succes asupra cetățenilor de rând
Echivalentul rusesc al ”marelui firewall chinezesc”, Roskomnadzor este folosit pentru a veghea asupra informării „corecte” a cetățenilor și neutralizarea oricăror amenințări din meniul online, cum ar fi atformele de știri care nu se află direct sub influența puterii de la Kremlin, sau platformele de socializare pe care „dezinformările” documentate cu lux de amănunte ar putea trezi rapid sentimente de revoltă și nesupunere socială.
Noul serviciu, Rossgram, se va lansa oficial pe 28 martie și va avea unele funcții în plus față de originalul Instagram, cum ar fi opțiuni de crowdfunding și paywall pentru conținut accesibil pe bază de abonament.
Potrivit informațiilor oferite pe site-ul deja înființat pentru noul serviciu, alternativa Instagram era pregătită de mai mult timp: „Partenerul meu Kirill Filimonov și grupul nostru de dezvoltatori erau deja pregătiți pentru această întorsătură a evenimentelor și au decis să nu rateze ocazia de a crea un analog rusesc al unei rețele sociale populare îndrăgite de compatrioții noștri”, Alexander Zobov, directorul de relații publice al inițiativei, a scris pe rețeaua de socializare VKontakte.
Autoritatea de reglementare a comunicațiilor de stat Roskomnadzor a blocat accesul la Instagram începând cu miezul nopții de duminică, după ce proprietarul american Meta Platforms a declarat că va permite utilizatorilor rețelelor sociale din Ucraina să posteze mesaje precum „Moarte invadatorilor ruși”.
Meta, care deține și Facebook (de asemenea, interzisă în Rusia), a declarat că schimbarea politicii sale privind discursul instigator la ură este una temporară și aplicabilă doar utilizatorilor aflați pe teritoriul Ucrainei în timpul invaziei desfășurată de forțele ruse. Argumentul companiei americane este acela că ar fi greșit ca ucrainenii să fie împiedicați din a-și ”exprima rezistența și furia față de forțele militare invadatoare”. Meta a revizuit între timp poziția luată, interzicând chiar și pe teritoriul Ucrainei apelurile la asasinarea unui șef de stat.
Rusia a deschis deja o anchetă penală împotriva Meta, procurorii cerând unui tribunal local să desemneze gigantul tehnologic american drept „organizație extremistă”.