Pus în mişcare încă din anul 2017, planul Rusiei de a avea propriul internet, capabil să funcţioneze în mod independent de infrastructura globală de comunicaţii, este pe cale să fie pus la testul suprem. Lucrând în strânsă colaborare cu principalii furnizori de telecomunicaţii din ţară, autorităţile ruse vor deconecta întreaga ţară de la internet, experimentul de scurtă durată având scopul de aduna informaţii şi stabili ce îmbunătăţiri mai trebuie aduse pentru ca internetul rusesc să poată funcţiona chir şi în eventualitatea unei agresiuni externe.
Transpusă într-un proiect de lege înaintat parlamentului în luna decembrie 2018, cerinţa privind asigurarea unei infrastructuri pentru acces la internet care poate funcţiona în mod independent de factori externi este obligatorie pentru toţi furnizorii telecom de pe teritoriul Rusiei. Mai mult decât atât, furnizorii ISP sunt obligaţi să instaleze mijloacele tehnice necesare pentru direcţionarea întreg traficului de internet generat pe teritoriul ţării prin puncte de acces gestionate de Roskomnazor, o agenţie guvernamentală autorizată să inspecteze toate comunicaţiile online şi să blocheze orice formă de conţinut interzis.
Reconfigurarea infrastructurii de acces la internet are şi scopul de a opri redirecţionarea traficului de date prin servere aflate în afara ţării, unde ar putea fi monitorizat de forţe ostile Rusiei.
Deşi la nivel declarativ, marile companii telecom îşi arată susţinerea pentru experimentul plănuit de autorităţi, experţi în domeniu s-au arătat nemulţumiţi de soluţia tehnică aleasă pentru separarea internetului rusesc de cel global şi anticipează perturbaţii majore ale comunicaţiilor.
În afară de asigurarea independenţei propriei infrastructuri de comunicaţii, planul sprijinit de preşedintele Vladimir Putin are drept scop obţinerea controlului total asupra comunicaţiilor desfăşurate pe teritoriul Rusiei şi instituirea unei cenzuri discreţionare, după modelul Chinei.