Poliţia din Olanda, Europol, Intel Security şi Kaspersky Lab au lansat proiectul
No More Ransom, la care colaborează instituţii de aplicare a legii şi sectorul privat, pentru a combate fenomenul ransomware. No More Ransom este o platformă care include peste 160.000 de chei de decriptare.
Pe portal, utilizatorii vor găsi informaţii despre programele de tip ransomware şi sfaturi pentru a nu deveni victimele acestora.
Ransomware-ul este un tip de programe malware care blochează computerele victimelor sau le criptează datele, solicitând plata unei răscumpărări, ca să poată recăpăta controlul asupra dispozitivului sau fişierelor afectate.
Fenomenul ransomware este una dintre cele mai mari ameninţări pentru instituţiile de aplicare a legii din Uniunea Europeană: aproape două treimi dintre statele membre UE derulează investigaţii asupra acestei forme de atac malware. Chiar dacă ţinta este reprezentată, cel mai adesea, de dispozitivele utilizatorilor individuali, reţelele companiilor – şi uneori cele guvernamentale – sunt şi ele afectate. Numărul victimelor creşte într-un ritm alarmant: potrivit Kaspersky Lab, numărul utilizatorilor atacaţi de programe de tip crypto-ransomware a crescut cu 550%, de la 131.000, între 2014-2015, la 718.000, în perioada 2015-2016.
Politia olandeză a anunţat, în cadrul conferinţei de lansare a proiectului No More Ransom, că în România au fost 2.889 de victime ale programului ransomware Shade.
În acest moment, portalul conţine patru instrumente de decriptare pentru diferite forme de malware, cel mai recent fiind dezvoltat în iunie 2016, pentru varianta Shade. Shade este un troian de tip ransomware, apărut la finalul anului 2014 şi răspândit prin intermediul site-urilor compromise şi al fişierelor infectate, trimise pe email.