Rețeaua de sateliți SpaceX dedicați unui serviciu global de internet numit StarLink a atins o nouă performanță. Acum, rețeaua de internet poate să transfere date la viteze de peste 100 Mbps, adică o viteză destul de mare pentru a putea descărca jocuri, filme sau pentru pachete mari de date. De altfel, latența pe care SpaceX o laudă ar trebui să fie destul de bună pentru a putea juca cele mai pretențioase jocuri video, chiar dacă internetul vine din satelit, în regim wireless și nu prin fibră optică.
Odată cu lansarea celor mai recenți sateliți StarLink, „constelația” lui Elon Musk ajunge la 700 de unități care înconjoară planeta. Astfel, compania se pregătește de lansare serviciilor „semnificative”, după ce a pornit testarea serviciilor după lansarea primelor 400 de unități. Dacă testele inițiale de performanță sugerau că vitezele de download erau de aproximativ 50 Mbps, adică OK, dar nu tocmai impresionante, acum deja această viteză s-a dublat.
Elon Musk spune că plănuiește să lanseze peste 12.000 de sateliți în constelația StarLink, care vor putea să transmită către clienți internet la viteze Gigabit. Desigur, până atunci vor mai trece câțiva ani, întrucât rețeaua crește cu doar câteva zeci sau sute de sateliți la fiecare câteva luni.
La sol, clienții StarLink vor trebui să folosească o antenă specială pentru a putea primi semnalul de la sateliți, care seamănă, spune Musk, cu o „farfurie zburătoare înfiptă într-un băț”. Scopul SpaceX este să ofere internet acolo unde rețelele tradiționale nu au o prezență sau acoperirea necesară. De exemplu, în zone rurale, care nu au acces nici la prea multe turnuri de telecomunicații. Teoretic însă, rețeaua StarLink ar putea oferi conexiune la internet oriunde.
Se pare că tehnologia dezvoltată de SpaceX folosește lasere pentru transferul de date rapid între sateliți. Unitățile care orbitează în jurul Pământului pot transmite sute de GB de date foarte rapid. Reprezentanții SpaceX spun că odată ce toate „laserele spațiale” vor fi activate, rețeaua StarLink va fi una dintre cele mai rapide soluții de acces la internet din lume.
sursa: The Verge