SpaceX, operatorul rețelei de internet Starlink, a solicitat recent susținere guvernamentală pentru acoperirea costurilor uriașe cu furnizarea și conectarea celor peste 22.000 terminale Starlink deja trimise în Ucraina, CEO-ul Elon Musk precizând că nu este normal ca o companie privată să suporte întreaga povară financiară pentru ajutorul esențial oferit Ucrainei.
În realitate, amenințările cu suspendarea conectivității Starlink par să aibă și o motivație personală, șeful SpaceX recuoscând că s-a supărat atunci când ambasadorul Ucrainei l-a criticat public pentru opiniile referitoare la regiunile ocupate de Rusia.
Compania lui Elon Musk a cerut în luna septembrie Departamentului de Apărare din SUA să preia costurile de operare a acestor dispozitive și să susțină financiar cumpărarea de noi unități, dacă vor mai fi necesare în viitor. După scandalul care s-a iscat în mediul online, care pare să îi fi afectat imaginea publică a miliardarului, acesta a anunțat că nu va mai cere bani pentru accesul la internet prin Starlink din Ucraina, exprimând totodată dezamăgirea față de refuzul guvernului SUA de a acorda finanțare,
Între timp, câteva națiuni ale Uniunii Europene au decis că este în interesul tuturor să susțină continuarea acestui ajutor acordat Ucrainei, pe măsură ce invazia rusă persistă.
Suficient de compacte pentru a fi transportate în rucsac, terminalele Starlink pot fi amplasate practic oriunde există vizibilitate neobstrucționată asupra cerului, conexiunea la internet fiind deopotrivă rapidă și imposibil de cenzurat.
Cu problema finanțării aparent rezolvată, Ucraina urmează să primească încă 10.000 terminale Starlink gratuite, de folosit pentru restabilirea comunicațiilor în regiunile grav afectate de atacurile rusești asupra infrastructurii de alimentare cu energie electrică.