Încă din luna septembrie, SpaceX, compania care operează rețeaua de sateliți de internet Starlink a cerut autorităților SUA să preia plata facturilor pentru accesul la internet. Atunci când informația a ajuns în public, Elon Musk a încercat să justifice decizia prin costurile mari operaționale, recunoscând apoi că s-a supărat atunci când ambasadorul Ucrainei l-a criticat public pentru opiniile referitoare la regiunile ocupate de Rusia. Acum însă, miliardarul pare că s-a răzgândit din nou.
După scandalul care s-a iscat în mediul online, care pare să îi fi afectat imaginea publică a miliardarului, acesta a anunțat că nu va mai cere bani pentru accesul la internet prin Starlink din Ucraina. Musk pare să fie totuși destul de dezamăgit de faptul că guvernul SUA nu a acceptat oferta de a finanța eforturile SpaceX, însă totodată va păstra conexiunile active, fără pretenția de a primi bani în schimb.
„Chiar dacă Starlink încă pierde bani și alte companii primesc miliarde din banii plătitorilor de taxe, vom continua să finanțăm guvernul Ucrainei pe gratis”, a declarat Elon Musk pe contul său de Twitter.
The hell with it … even though Starlink is still losing money & other companies are getting billions of taxpayer $, we’ll just keep funding Ukraine govt for free
— Elon Musk (@elonmusk) October 15, 2022
De asemenea, miliardarul spune că această finanțare nu are un termen limită. Practic, Ucraina va primi acces gratuit la Starlink atât cât va fi nevoie.
Reprezentanții Pentagonului au declarat referitor la cererea SpaceX că există și alți furnizori de servicii cu care lucrează pentru a susține trupele ucrainene:
„Nu este vorba doar de SpaceX, sunt și alte entități cu care putem stabili parteneriate atunci când vine vorba despre furnizarea de ceea ce are nevoie Ucraina pe frontul de luptă.”
Conform CNN, din cele 20.000 de terminale Starlink pe care SpaceX le-a oferit trupelor și agențiilor din Ucraina, aproximativ 85% ar fi deja parțial sau complet finanțate de SUA, Marea Britanie, Polonia și alte țări sau entități externe.
sursa: Engadget