Potrivit unui studiu finanţat de Motorola Mobility şi B2X, o proporţie semnificativă din utilizatorii de smartphone exprimă simptomele unei dependenţe veritabile faţă de gadgetul preferat. Această dependenţă este atât de puternică încât 1 din 7 persoane ar prefera mai degrabă să fie separată de cei mai buni prieteni timp de o săptămână, decât să-şi vadă de activităţile zilnice fără ajutorul unui smartphone.
Întreprins pe teritoriul Statelor Unite cu scopul de a afla care sunt nevoile şi nemulţumirile clienţilor faţă de serviciile pe care le folosesc, studiul a arătat în schimb cât de dependentă de smartphone a ajuns să fie populaţia acestei ţări.
Studiul a arătat că pentru 40% dintre respondenţi ar fi dificil, dacă nu imposibil, să renunţe la smartphone fie şi pentru o singură zi. Mai mult, dependenţa acestora este atât de mare încât au declarat că nu ar renunţa la smartphone nici dacă cineva i-ar plăti pentru asta, suma propusă fiind de 100 dolari.
Cele 518 persoane chestionate au mărturisit că obişnuiesc să păstreze smartphone-ul la îndemână zi şi noapte, indiferent unde s-ar afla. În plus, dorinţa de a rămâne permanent în contact cu fluxul de informaţii pe care le obţin de pe telefon este atât de mare, încât majoritatea utilizatorilor de smartphone aleg să îl ţină pornit permanent, refuzând să-l oprească chiar şi atunci când se află în locaţii unde le este solicitat acest lucru.