În timp ce percepţia generală a utilizatorilor este că aplicaţiile create pentru dispozitive Apple iOS sunt ceva mai sigure decât alternativele pentru Android, realitatea este că niciuna dintre aceste platforme nu este sigură, iar în unele privinţe aplicaţiile iOS prezintă riscuri de securitate mai mari decât cele pentru Android.
În ciuda eforturilor depuse de Apple pentru testarea amănunţită a aplicaţiilor care ajung în magazinul AppStore – verificări în urma cărora mult mai puţine aplicaţii iOS reuşesc să se strecoare purtând componente malware – riscurile de securitate pentru utilizatori pot fi semnificativ mai mari decât în cazul variantelor pentru Android.
Potrivit raportului întocmit de Appthority, acoperind 50 de aplicaţii larg răspândite ce au versiuni echivalente în magazinele Google Play şi App Store, cele pentru iOS demonstrează un comportament cu riscuri mai mari pentru utilizatori. Astfel, majoritatea aplicaţiilor iOS (60%) urmăresc locaţia utilizatorilor şi trimit date despre aceştia companiilor de publicitate şi analiză statistică. 54% dintre aplicaţii accesează lista de contacte a utilizatorului, iar 14% monitorizează însemnările din calendar.
Nici aplicaţiile Android nu stau cu mult mai bine când vine vorba de protejarea intimităţii utilizatorilor. Jumătate dintre acestea trimit informaţii despre utilizatori companiilor de publicitate şi analiză statistică, iar 42% monitorizează locaţia utilizatorilor.
Un aspect îngrijorător este că indiferent de platforma pe care rulează, aplicaţiile pentru dispozitive mobile oferă protecţie slabă împotriva interceptării datelor sensibile pe care le gestionează. Niciuna dintre aplicaţiile iOS analizate nu foloseşte protocol de criptare pentru trimiterea sau recepţionarea de date, la fel şi 92% dintre aplicaţiile Android.
Concluzia este că în timp ce platforma Android este o alegere ceva mai sigură decât iOS pentru utilizatorii preocupaţi de securitate şi protejarea intimităţii, niciuna dintre platforme nu este cu adevărat sigură. De vină pentru aceste rezultate sunt chiar companiile care deţin aceste platforme – Apple şi Google, ambele fiind complice într-o politică ce favorizează maximizarea profitului obţinut de pe urma utilizatorilor, relaxând până la ignorarea aproape totală a regulilor elementare de securitate.