Multe dintre tipurile de programe pe care le foloseşti pe calculator au cel puţin un corespondent online. Să luăm ca exemplu editoarele de text. Acasă probabil foloseşti Microsoft Word, OpenOffice sau alt editor mai mult sau mai puţin cunoscut. Dacă ai vrea să îţi scrii online documentele ai avea de ales între aplicaţii precum Google Docs, Zoho Writer, ThinkFree sau Buzzword al celor de la Adobe, pentru a enumera doar o parte dintre cele mai cunoscute astfel de servicii.
Alt exemplu. Să presupunem că ai un program zilnic suficient de încărcat pentru a avea nevoie de un organizer în care să-ţi notezi întâlnirile, task-urile sau alte tipuri de informaţii personale. Ca aplicaţii normale ai de ales între Microsoft Outlook, EssenţialPIM şi multe altele. Dacă vrei să migrezi online atunci ai la dispoziţie servicii precum Google Calendar, 30 Boxes sau Kiko.
Şi exemplele ar putea continua cu alte tipuri de programe care se regăsesc online: readere RSS, editoare foto, clienţi de IM, emulatoare de desktop-uri etc. Evident, există anumite tipuri de programe care nu pot fi reproduse online. Nu văd, de exemplu, cum ar putea funcţiona online un catalog de CD / DVD-uri gen Whereisit.
Principala problemă a aplicaţiilor online este dată de limitările pe care limbajele de programare le impun. Dacă interfaţa unui program obişnuit poate fi foarte uşor clonată pe un site, nu la fel stau lucrurile şi în cazul funcţionalităţii. Unele dintre facilităţile programelor normale, în special cele mai complexe, nu pot fi puse în practică online. De aceea, foarte mulţi văd în aplicaţiile online nişte versiuni cu funcţionalitate redusă a programelor normale. Deşi este o concepţie nedreaptă faţă de aceste servicii, nu pot să spun că nu ar fi adevărată.
Întrebarea este dacă tu, ca utilizator mai mult sau mai puţin cunoscător în ale calculatoarelor, eşti dispus sau pregătit să lucrezi online. Iar pentru asta trebuie să-ţi pui tu întrebarea ce avantaje ai dacă lucrezi online.
Primul şi cel mai important avantaj ţi-l pot spune eu. Aplicaţiile online pot fi accesate de pe orice calculator. Eu, de exemplu, îmi scriu toate articolele în Google Docs. Asta îmi permite sa-mi recitesc şi eventual să-mi rectific materialele indiferent că sunt la serviciu, acasă sau în altă parte. Mi-e foarte uşor, în acest fel, să aduc completări unui articol dacă imi vine vreo idee genială, când sunt acasă.
Al doilea avantaj este dat de colaborare. Şi programele normale oferă funcţii de colaborare, însă de obicei se rezumă la trimiterea unui document cu textul în zeci de culori pe mail, ca ataşament. Aplicaţiile online profită din plin de faptul că fac parte din Internet şi simplifică mult colaborarea permiţând mai multor utilizatori accesul simultan la acelaşi document.
Personal sunt adeptul aplicaţiilor online. Folosesc aproape zilnic Google Docs, Google Reader şi Google Calendar. Frecvenţa numelui Google din fraza precedentă este dată de preferinţele mele personale, asta nu înseamnă că numai Google oferă aplicaţii online. Doar că le prefer eu.
Tu eşti dispuns să apelezi la aplicaţiile online, în pofida programelor clasice? Sau dacă deja eşti adeptul acestora, care sunt aplicaţiile tale preferate şi de ce?