Cunoscută pentru deficienţele de securitate semnalate mai frecvent decât în cazul rivalei iOS, platforma Android este vizată acum de o vulnerabilitate care face aproape inutilă folosirea sistemului Full Disk Encryption pentru protejarea datelor păstrate în memoria dispozitivului.
Dacă în cazul iOS, efortul depus de autorităţile americane pentru ocolirea sistemului de criptare responsabil cu protejarea datelor păstrate în memoria telefoanelor iPhone a mers până la demersuri în instanţă cu scopul de a constrânge Apple să slăbească propriile sisteme de securitate, cu totul altfel stau lucrurile în cazul dispozitivelor cu Android. Cel puţin în cazul dispozitivelor bazate pe chipseturi Qualcomm, problemele de securitate par să aibă la origine bug-uri hardware imposibil de corectat pentru dispozitivele deja existente pe piaţă, telefoanele mobile de ultimă generaţie fiind cele mai afectate.
Atât Google dar şi Qualcoomm au publicat deja patch-uri de securitate, însă potrivit unui expert în securitate pe nume Gal Beniamini anumite probleme nu pot fi corectate decât prin revizii hardware, sute de milioane de telefoane cu Android fiind susceptibile la atacuri de tip brute force.
Dacă în cazul telefoanelor iPhone, introducerea greşită a parolei de acces duce la distrugerea definitivă a datelor după numai câteva încercări, aceeaşi metodă ar putea fi repetată în mod automat pe dispozitivele cu Android, folosind milioane de combinaţii posibile până la ghicirea parolei corecte.