Potrivit unei investigații BBC, până la 70% din donațiile în bani oferite refugiaților sirieni care au apelat la sesiuni livestream pe TikTok pentru a cere sprijinul comunității internaționale sunt oprite de administratorul ByteDance ca și comisioane pe tranzacții.
Într-o practică ce aduce mult a exploatare, copii refugiaților sirieni sunt motivați să participe alături de părinți și rude la lungi sesiuni de livestream pe TikTok, cerșind daruri digitale din partea spectatorilor atrași de algoritmii platformei. Puternic motivate financiar, live-urile zilnice pot genera venituri de până la 1000 dolari pe oră, din care însă doar o mică parte ajunge efectiv la refugiații sirieni.
Chiar în timp ce TikTok acuză practici de ”exploatare prin cerșit” a copiilor sirieni și promite că va lua măsuri pentru stoparea live-urilor care încalcă regulile platformei, reporterii BBC acuză administratorul platformei că participă la exploatarea refugiaților sirieni prin taxarea agresivă a donațiilor trimise acestora. Totodată, modul în care aceste live-uri au reușit să treacă timp de mai multe luni pe sub „radarul” filtrelor de moderare a conținutului TikTok, este cel puțin suspect. Practic, ByteDance a început să ia atitudine abia după ce utilizatorii TikTok au dat al alarma, suspiciunile de exploatare sau înșelătorie motivând investigația demarată de reporterii BBC.
Reacționând la investigația reporterilor BBC, reprezentanții TikTok au precizat doar că acest tip de conținut nu era permis pe platforma sa și că vor fi luate măsuri pentru stoparea acestui fenomen. Totodată, TikTok respinge acuzațiile privind taxarea excesivă a donațiilor, comisionul practicat fiind semnificativ mai mic de 70%. Totuși, oficialii companiei au refuzat să dezvăluie procentajul cerut, sau cât de mari au fost veniturile obținute pe această cale.
În taberele din nord-vestul Siriei, reporterii BBC au constatat că practica cerșitului pe TikTok a fost transformată într-o adevărată afacere, facilitată de așa-numiții „intermediari TikTok” care au oferit familiilor telefoane și echipamente pentru a intra în direct. Intermediarii au declarat reporterilor că au lucrat cu agenții afiliate la TikTok în China și Orientul Mijlociu, care le-au oferit familiilor acces la conturile de TikTok. Aceste agenții fac parte din strategia globală a TikTok de a recruta livestreameri și de a încuraja utilizatorii să petreacă mai mult timp pe aplicație.
Deoarece algoritmul TikTok recomandă conținut bazat pe originea geografică a numărului de telefon al unui utilizator, intermediarii au spus că preferă să folosească carduri SIM britanice. Ei spun că oamenii din Marea Britanie sunt cei mai generoși față de copii puși să stea zilnic în genunchi repetând timp de mai multe ore fraze în limba engleză de genul Please like, please share, please gift.”
Cadourile pe care le cer sunt virtuale, dar costă spectatorii bani reali și pot fi retrase din aplicație ca numerar. Spectatorii livestream trimit cadourile – de la trandafiri digitali, care costă câțiva cenți, la lei virtuali care costă în jur de 500 de dolari – pentru a recompensa sau bacșiș creatorii pentru conținut.
Timp de cinci luni, BBC a urmărit 30 de conturi TikTok care transmiteau în direct din taberele siriene pentru persoane strămutate.